niedziela, 14 marca 2021

Czekoladowa beza

 


Składniki:

6 białek
szczypta soli
250 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
500 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao



Sposób wykonania:

Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do metalowej lub szklanej miski. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą (miska powinna mieć większą średnicę od garnka i nie powinna dotykać dnem powierzchni wody). Podgrzewamy na małym ogniu mieszając czekoladę do momentu aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 150°C.
Białka wbijamy do dużej miski dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy stopniowo cukier cały czas miksując. Pianę ubijamy do momentu gdy kryształki cukru rozpuszczą się i nie będą wyczuwalne. Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy do połączenia się składników.
Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenie. Odrysowujemy na nim talerz lub tortownicę o średnicy około 20cm. W narysowany krąg nakładamy pianę, którą następnie polewamy cienkim strumieniem czekolady np. przy pomocy łyżki (1/3 część czekolady pozostawiamy do dekoracji). Przy pomocy patyczka do szaszłyków robimy z czekoladowych nacieków wzorki.
Środek kopca rozgarniamy delikatnie łyżką robiąc wgłębienie, do którego później nałożymy krem.
Blachę wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 110°C i pieczemy przez 2,5 godziny.
Bezę wykładamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Serek mascarpone z dodatkiem cukru pudru miksujemy do uzyskania puszystego kremu.
Krem nakładamy na bezę i posypujemy go przesianym kakao. Całość polewamy cienkimi mazami roztopionej czekolady.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...