Waniliowa babka łyżką mieszana

Waniliowa babka łyżką mieszana Lubicie babki? Ja uwielbiam. Tak pyszne i zarazem tak proste w przygotowaniu. Dziś mam dla was przepis na szybką waniliową babkę. Do przygotowania ciasta wystarczy wam łyżka i kilka podstawowych składników. Babka z tego przepisu jest prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Możecie śmiało wzbogacić ją o dodatek ulubionych bakalii (mała garść) czy czekolady. Waniliowa babka idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub na wielkanocny stół. Ja często zabieram ją w gości. Polecam.

Czy szykujecie się już powoli do świąt? Czy to dla was za szybko? Ja już wypróbowuję nowe przepisy, przypominam sobie stare i… Jak zawsze robię małe zapasy produktów do wypieków. Polecam wam tu zakupu w sklepie domowykoszyk.pl Kupiłam tam m.in. foremki na babkę i pasztet, foremki na muffinki, patyczki do szaszłyków (ja głównie nimi sprawdzam czy ciasto jest już gotowe), ściereczki (bez nich w kuchni ani rusz) i inne produkty do pieczenia.

W sklepie domowykoszyk znajdziecie też chemię domową, akcesoria do sprzątania i wiele innych przydatnych produktów. Polecam. Sprawne zakupy, szybka wysyłka.

Na hasło slodkieokruszki10 macie -10% zniżki na wszystkie produkty w sklepie domowykoszyk.pl Kod jest ważny do 31 marca 2021 roku.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • niepełna szklanka cukru trzcinowego  (około 4/5 szklanki, można zamienić na zwykły cukier)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:

  • rozpuszczona czekolada lub polewa czekoladowa
  • posypka chrupki w czekoladzie

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy składniki łyżką.

Kolejno wbijamy 3 całe jajka, całość wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i wlewamy przestudzone masło. Całość mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.

Masę przekładamy do foremki, wyrównujemy wierzch. U mnie doskonale sprawdzają się jednorazowe foremki na babkę i pasztet Idealne do szybkich wypieków czy domowych pasztetów. W takiej foremce można też śmiało zabrać ze sobą ciasto w gości.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 40-45 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).

Po przestudzeniu babkę wyjmujemy z foremki. Dekorujemy ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub gotową polewą czekoladową i chrupkami w czekoladzie.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz