Orzechowe tartaletki z brzoskwiniami – deser bez pieczenia

Orzechowe tartaletki z brzoskwiniami – deser bez pieczenia Lubicie szybkie desery bez pieczenia i orzechy? Jeśli tak, to polecam wam moje orzechowe tartaletki z brzoskwiniami. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. A do tego w zdrowszej wersji. W składnikach nie znajdziecie mąki. Nie ma też kremu. Spód z orzechów laskowych i słodycz brzoskwiń jest wystarczająca. Spróbujcie.  Idealny deser do kawy 😉

Składniki:

  • 1,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 połówki brzoskwiń z lekkiego syropu
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mielone orzechy laskowe. Dodajemy cukier puder i rozpuszczone przestudzone masło. Mieszamy składniki.

Orzechową masę wykładamy do foremek na tartaletki (u mnie z wyjmowanym dnem). Ugniatamy.

Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w kostkę i nakładamy do orzechowych tartaletek.

Deser wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągamy tartaletki z foremek. Zdobimy listkami świeżej mięty i podajemy.

Smacznego

Takie orzechowe mini tarty bez pieczenia doskonale smakują z filiżanką kawy. U mnie CAFE MESCLA GENER z LosVinos&Cafe, która doskonale komponuje się z mlekiem 😉

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz