Najprostsza szynka drobiowa

by - marca 11, 2021

Delikatna i soczysta szyneczka, przygotowana w szynkowarze, z minimalnej ilości składników - a jak ogólnie wiadomo - im mniej składników, tym lepiej i zdrowiej. Wędlina przygotowana w domu nie zawiera żadnych polepszaczy smaku i konserwantów. Samodzielnie przygotowana szynka drobiowa, idealnie sprawdzi się jako codzienny dodatek do smacznych kanapek. Polecam serdecznie.

Składniki:

  • 1 kg filetów z kurczaka,
  • 15 g soli peklowej,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka (np. Knorr),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 100 ml wody.

Mięso z kurczaka umyć. Usunąć zbędne błony i pokroić w większą kostkę około 4x4 cm. 
Kawałki mięsa przełożyć do miski, posypać solą peklową i przyprawą do kurczaka. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Dobrze wymieszać, minimum przez 5 minut - aż masa stanie się klejąca. Odstawić do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 100 ml zimnej wody. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.
Do szynkowaru włożyć woreczek i nałożyć do niego mięsną masę. Lekko ubić, aby nie powstały kieszenie powietrzne. Woreczek skręcić, założyć sprężynę i zamknąć szynkowar. 

W wysokim garnku zagotować wodę, wstawić szynkowar. Woda musi sięgać powyżej poziomu mięsa! Parzyć 1,5 godziny w temp. 80°C. Ważne jest, aby stale kontrolować i w razie potrzeby uzupełniać wodę.
Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody i wystudzić w nim szynkę. Następnie zimny szynkowar wstawić jeszcze do lodówki na kilka godzin. 
Teraz już można wyjąć wędlinę z szynkowaru. 
Przechowywać w lodówce. 




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze