Tort z białą czekoladą i truskawkami

mojprzepisna.pl | Tort z białą czekoladą i truskawkami

Mniej więcej roku temu o tej własnie porze przygotowywałam ten tort na urodziny przyjaciółki. Tort wyszedł przepyszny, jubilatka i goście byli zachwyceni i wniebowzięci. Trochę się obawiałam, że będzie za słodki, w końcu ponad pół kg białej czekolady i jeszcze do tego słodki truskawkowy dżem, ale wyszedł idealny, słodycz idealnie wyważona, po części jest to zasługa pigwówki :) Tort warto zacząć przygotowywać wcześniej. Ja swój zaczęłam przygotowywać w czwartek, wówczas upiekłam biszkopt oraz przygotowałam krem z czekolady. W piątek przełożyłam biszkopt kremem czekoladowym i przyozdobiłam kremem śmietankowym, w sobotę tort został przetransportowany  i zaserwowany gościom. Tort bardzo ładnie się przegryzł i biszkopt absolutnie nie był suchy. Tort zrobiłam w tortownicy 28 cm i spokojnie starczył dla 20 kilku osób, kto zechciał dostał dokładkę i jeszcze został kawałek na dzień następny. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki, ja troszkę go zmodyfikowałam.

[:Listonic]

Składniki na tortownicę 26-28 cm:

  • 6 jajek
  • 1 niecała szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, póki pierwsza łyżka cukru się nie rozpuści , nie dodawać kolejnej, dalej ubijać. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając, ale na niskich obrotach. Mikser wyłączyć. Przesiać mąki do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35-40 min minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę, wyłożoną ściereczką. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Całkowicie wystudzić. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Krem:

  • 600 gr białej czekolady (u mnie z Lidla 200 gr (w białym opakowaniu))
  • 800 ml śmietany kremówki 30%
  • 400 gr dżemu truskawkowego (najkwaśniejszego jaki znajdziecie)
  • 250 ml kwaśnej nalewki u mnie z pigwy, może też być cytrynówka lub woda z cytryną (jeżeli ktoś chce wersję bezalkoholową)

Śmietanę umieścić w garnuszku podgrzać prawie do wrzenia, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawić na parę minut, dokładnie wymieszać. Ostudzić do temp. pokojowej, następnie wstawić na parę godzin do lodówki, można na całą noc. Przełożyć krem do misy miksera i ubijać krótko, tylko do lekkiego napowietrzenia kremu, uwaga! krem łatwo się warzy, nie można miksować zbyt długo.

Krem do przyozdobienia:

  • 600 ml śmietany kremówki 30% (zimnej, z lodówki)
  • 500 gr serka mascarpone (zimnego, z lodówki)
  • 1 łyżki cukru pudru

Do misy miksera wlać śmietankę, dodać serek, zmiksować krótko, na gładki krem, dodać cukier zmiksować.

Wykonanie:

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Na paterze położyć pierwszy blat. Nasączyć 1/3 nalewki. Wyłożyć połowę kremu z białej czekolady, wyłożyć połowę dżemu. Położyć drugi blat, nasączyć połową pozostałej nalewki, wyłożyć resztę kremu z białej czekolady, wyłożyć resztę dżemu. Położyć trzeci blat. Nasączyć pozostałą nalewką.

Tort schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.

Tort cieniutko posmarować warstwą kremu z bitej śmietany i serka. Następnie krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylko 1 M (Wiltona). Trzymając rękaw pionowo do powierzchni tortu wyciskać spiralki. Zaczynać od dolnej krawędzi. Wyciskać jedną różę obok drugiej.

Tort wstawić do lodówki na parę godzin.

Smacznego !

Tort z biala czekolada i truskawkami
Tort z biala czekolada i truskawkami
Tort z biala czekolada i truskawkami
Tort z biala czekolada i truskawkami