Przepis na pierogi z jagodami i serem jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Nie musimy czekać do lata, aż w sklepach, na targach pojawią się świeże jagody. Możemy wykorzystać do przygotowania tego dania również mrożone owoce.
Sprawdź przepis: Domowe jagodzianki
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typu 450 lub 500
- 250 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- jedno żółtko jaja kurzego
Farsz:
- 200g jagód
- 200g sera twarogowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
Dodatkowo:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru
- łyżeczka cynamonu
Pierogi z jagodami i serem – przepis
Do miski należy wsypać mąkę, sól, wlać wodę, olej oraz wbić jajko. Wszystkie składniki mieszać do czasu uzyskania gładkiej masy. Potem przykryć i odstawić.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Do miski dodajemy jagody, rozgniatamy je widelcem, dodajemy cukier, śmietaną i ser twarogowy. Całość mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, a następnie przy pomocy dużej szklanki wykrawamy koła. Na każde nakładamy łyżkę farszu, składamy na pół i zlepiamy pierogi.
Pierogi z jagodami gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.
W tym czasie przygotowujemy słodki sos – mieszamy jogurt ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowane pierogi.
Smacznego!