Przepis na pierogi z jagodami i serem jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Nie musimy czekać do lata, aż w sklepach, na targach pojawią się świeże jagody. Możemy wykorzystać do przygotowania tego dania również mrożone owoce.

Sprawdź przepis: Domowe jagodzianki

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typu 450 lub 500
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • jedno żółtko jaja kurzego

Farsz:

  • 200g jagód
  • 200g sera twarogowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany

Dodatkowo:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka cynamonu

Pierogi z jagodami i serem – przepis

Do miski należy wsypać mąkę, sól, wlać wodę, olej oraz wbić jajko. Wszystkie składniki mieszać do czasu uzyskania gładkiej masy. Potem przykryć i odstawić.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Do miski dodajemy jagody, rozgniatamy je widelcem, dodajemy cukier, śmietaną i ser twarogowy. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, a następnie przy pomocy dużej szklanki wykrawamy koła. Na każde nakładamy łyżkę farszu, składamy na pół i zlepiamy pierogi.

Pierogi z jagodami gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.

W tym czasie przygotowujemy słodki sos – mieszamy jogurt ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowane pierogi.

Pierogi z jagodami i serem
Pierogi z jagodami i serem
Pierogi z jagodami i serem
Domowe pierogi

Smacznego!