Printfriendly

Kebab z kurczaka po libańsku


kebab z kurczaka przepis

Kebab to danie niezwykle popularne w krajach Bliskiego Wschodu i znane jest w tym regionie od zamierzchłych czasów. Mianem kebab określa się każdego rodzaju mięso grillowane na szaszłyku. Kebab z kurczaka po libańsku to danie, które świetnie sprawdzi się w sezonie grillowym. Polecam przygotowanie domowego kebaba, który z pewnością będzie smaczniejszy i zdrowszy niż ten kupowany z budki gdzieś na mieście ;)

Kebab z kurczaka po libańsku


Składniki: 


  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić kebab z kurczaka? 


Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w kostkę wielkości kęsa. 

W misce dokładnie wymieszać składniki marynaty - czosnek wyciśnięty przez praskę, paprykę, pieprz, tymianek, sól, sok z cytryny i oliwę. Do marynaty dodać pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się marynatą. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na 24 godziny. 
Zamarynowanego kurczaka nadziać na szpadki do szaszłyków i grillować na dobrze rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony. 
Kebaba z kurczaka po libańsku podawać w chlebku libańskim (flatbread) lub zwykłej tortilli z dodatkiem sałatki libańskiej, hummusu i/lub sosu czosnkowego.


kebab z kurczaka przepis

Smacznego!


2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger