Blog posts

Kalafior pieczony w panierce

Kalafior pieczony w panierce

Dania bez mięsa, Kolacja, Obiady, Przekąski, Warzywa

Kalafior pieczony w chrupiącej panierce to propozycja na aromatyczny dodatek do obiadu lub nawet na pyszne niezależne danie. U nas znajdziesz dokładny sprawdzony przepis na pieczonego kalafiora wraz ze zdjęciami. Pomysł dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na chrupiącą przekąskę lub wegetariańskie danie z piekarnika. Tylko proste dodatki oraz dobrej jakości, świeży kalafior to podstawy tego prostego przepisu.

Jak zrobić kalafiora pieczonego? Kalafior zapiekany w piekarniku to świetna alternatywa dla klasycznego kalafiora w masełku i bułce tartej. Jest bardzo delikatny, kremowy w środku i chrupiący na zewnątrz. Przed panierowaniem i zapiekaniem polecamy kalafiora ugotować al dente. Dzięki temu kalafior będzie krótko w piekarniku i nie wyschnie nam podczas pieczenia. Panierka pięknie się zrumieni, a środek pozostanie soczysty i aromatyczny.

Kalafior z piekarnika to również porcja zdrowia. Posiada bardzo niski indeks glikemiczny, jest dobrym źródłem błonnika oraz wielu cennych składników mineralnych. Charakteryzuje się również dużą zawartością tak potrzebnych nam przeciwutleniaczy. Przy zakupie kalafiora unikaj tych, które mają ciemne plamki na różyczkach. O świeżości kalafiora poinformują nas również jego liście. Im są ciemniejsze, tym warzywo jest starsze.

Pieczony kalafior w bułce tartej to tylko jeden z wielu świetnych pomysłów na to pyszne warzywo. Kalafiora możesz również przygotować w cieście piwnym, w rękawie, z warzywami oraz na patelni. Jest również świetną bazą do pysznych sałatek. Poznaj proszę nasz przepis na sałatkę z kalafiorem i warzywami. Polecamy również nasz domowy pieczony boczek. Jak zrobić kalafiora w piekarniku? Zapraszamy na przepis i gorąco oraz chrupiąco polecamy 🙂

Kalafior pieczony w panierce


 

Kalafior pieczony w panierce

Składniki: 

 

  • kalafior: 1 szt.
  • jajka: 2 szt.
  • bułka tarta
  • sól: 1 łyżeczka

Kalafior pieczony w panierce


Kalafior pieczony w panierce

Przygotowanie:

 

Kalafior dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy 2 litry wody. Dodajemy sól i gotujemy, aż będzie al dente. Sprawdzajmy to widelcem lub patyczkiem.

Ugotowanego kalafiora odcedzamy i pozwalamy lekko ostygnąć. Do talerza wybijamy jajka. W drugim umieszczamy bułkę tartą. Każdą różyczkę obtaczamy dokładnie w jajku i bułce tartej. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 – 25 minut, aż kalafior się ładnie zrumieni.

Kalafior pieczony doskonale będzie smakować z sosem czosnkowym lub domowym sosem chrzanowym.

Życzymy smacznego!

Kalafior pieczony w panierce

Napisz komentarz