poniedziałek, 8 marca 2021

Pęczotto z indykiem, cukinią i suszonymi pomidorami

 


Składniki:

200 g kaszy jęczmiennej pęczak
400 g indyka (z piersi lub udźca)
400 g cukinii
10 kawałków suszonych pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
0,5 litra warzywnego bulionu
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól, pieprz

Do podania:
tarty parmezan lub grana padano
poszatkowana natka pietruszki



Sposób wykonania:


Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek oraz tymianek i podgrzewamy do zeszklenia.
Dodajemy mięso z indyka pokrojone w kostkę, kaszę, sól, pieprz oraz oregano. Smażymy około 5 minut mieszając tak aby mięso się ścięło ze wszystkich stron.
Następnie na patelnię wlewamy bulion warzywny. Zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 15 minut.
Po tym czasie do potrawy dodajemy masło, cukinię pokrojoną w średniej wielkości kostkę oraz pomidory pokrojone w paski.
Całość gotujemy przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Przed podaniem potrawę posypujemy tartym serem oraz poszatkowaną natką pietruszki.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...