Tarta bez pieczenia z śmietanowo-serowym kremem i owocami

Tarta bez pieczenia z śmietanowo-serowym kremem i owocami Dziś mam dla Was prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Pyszna tarta wypełniona śmietanowo-serowym kremem i owocami. W sezonie polecam dodać świeże owoce. Tu skorzystałam z owoców z puszki. Prosto i pysznie. Idealny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Taką tartą można też osłodzić jutrzejszy Dzień Kobiet 🙂 Prosto i pysznie. Bo czasem nie trzeba nic więcej 😉 Zgodzicie się?

Składniki:

  • 170 g masła
  • 300 g kruchych ciasteczek – użyłam maślanych z Brześcia i ciasteczka maszynowe Brześć
  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
  • 4 łyżki (z lekką górką) śmietankowego serka kanapkowego
  • 1 puszka owoców w syropie
  • listki świeżej mięty
  • opcjonalnie starta czekolada lub czekoladowe chrupki

Przygotowanie:

Ciasteczka rozdrabniamy w misie blendera z nożami. Jeśli nie mamy takiego sprzętu ciasteczka można partiami wkładać do grubszego woreczka i rozgniatamy je wałkiem.

Rozdrobnione ciasteczka przekładamy do miski. Wlewamy do nich rozpuszczone masło i wszystko mieszamy. Powstanie nam coś a la mokrych piach. Wylepiamy nim formę na tartę (24 cm) dociskając masę palcami.

Foremkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Uwaga! Krem nie jest sztywny, będzie lekko spływał z pokrojonych kawałków (widać na zdjęciu). Taki urok tej tarty. Jeśli chcecie sztywniejszy krem należy dodać więcej sera.

W misce miksujemy bitą śmietanę w proszku z zimnym mlekiem. Pod koniec dodajemy partiami nasz ser, miksując do połączenia.

Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy odsączone z syropu owoce.

Tarte posypujemy czekoladowymi chrupkami lub startą na tarce czekoladą.

Schładzamy jeszcze w lodówce lub podajemy od razu. Przed podaniem zdobimy listkami świeżej mięty.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz