Sałatka z porem i jajkiem

Sałatka z porem i jajkiem to stały bywalec na moim stole. Przygotowują ją na niedzielne śniadanie dla całej rodziny, zabieram ze sobą do pracy jako przepyszny oraz zdrowy obiad oraz przygotowuje na uroczystości rodzinne i wieczory ze znajomymi. W każdej tej sytuacji sałatka z porem i jajkiem jest strzałem w dziesiątkę. Jest niebywale prosta i szybka w przygotowaniu oraz co z całą pewnością najważniejsze niebywale dobrze smakuje. Poznaj koniecznie mój przepis na sałatkę z porem i jajkiem.

sałatka z porem i jajkiem

Sałatka z porem i jajkiem- Składniki

  • 1 duży por ( w tej sałatce wykorzystujemy jedynie białą część pora, ale nie wyrzucaj pozostałej części pora do śmietnika, możesz ją śmiało wykorzystać w innym daniu na przykład w zupie),
  • 4 duże jajka ugotowane na twardo,
  • 1 jabłko ( moim zdaniem czym słodsze tym lepsze, ponieważ bardziej przełamuję ostry smak pora),
  • 4 ogórki konserwowe ( możesz również dodać do sałatki ogórki kiszone),
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki majonezu ( jeżeli lubisz bardziej dietetyczne sałatki majonez możesz zastąpić jogurtem naturalnym, albo dać do sałatki z porem i jajkiem po jednej łyżce majonezu i jogurtu naturalnego),
  • 1 łyżeczka musztardy ( ja zawsze dodaje musztardę sarepską, ale jeżeli wolisz inna możesz ją zastąpić swoim ulubionym rodzajem musztardy),
  • sól,
  • pieprz.

Sałatka z porem i jajkiem- Przygotowanie

Przygotowywanie sałatki z porem i jajkiem zacznij od dokładnego umycia poru. Następnie podziel go na pół oddzielając białą część od zielonej. Białą część przetnij wzdłuż i następnie pokrój w cienkie półplasterki.

Jajka ugotuj na twardo, wykonaj to skrupulatnie, ponieważ jajka zbyt miękkie rozciapkają ci całą sałatkę. Jak już ugotujesz jajka ostudź je oraz następnie obierz ze skorupki. Obrane jajka pokrój w kosteczkę, możesz posłużyć się nożem, ale ja zawsze wolę używać krajalnicy do warzyw. Dzięki niej moje warzywa są pokrojone zawsze w idealną kostkę.

Jabłko obierz ze skórki oraz pokrój w kostkę.

Kukurydzę odsącz z wody i dodaje do reszty składników,

Ogórki konserwowe( lub kiszone) pokrój w drobną kosteczkę, jeżeli ogórki puszczą dużą ilość soków to zlej ją przed dodaniem ogórków do sałatki( jeżeli tego nie zrobisz to twoja sałatka będzie pływać),

Na koniec dodaj majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku oraz następnie wszystko dokładnie wymieszaj,

Sałatkę z porem i jajkiem możesz jeść od razu po przygotowaniu, ale ja polecam włożyć ją zawsze na 24 godziny do lodówki, Dzięki odczekaniu 1 dnia sałatka z porem i jajkiem będzie miała jeszcze lepszy smak.

Polecam podawanie sałatki ze świeżą bułeczką z masełkiem.

Smacznego!