nalesniki luksusowe

Naleśniki luksusowe

Sobota to u nas od wielu lat dzień naleśników, taką mamy naszą małą wewnętrzną, rodzinną tradycję. Mistrzem ceremonii jest mój mąż, który generalnie nie lubi za bardzo gotować, ale ma swoje dwa czy trzy popisowe dania, które przygotowuje z super skutkiem i zwykle w ogromnej ilości 😉

Przepisów na naleśniki jest wiele i zapewne każdy ma swój sposób na to danie.

Dziś przedstawiam Wam przepis na naleśniki luksusowe – wychodzą wspaniałe: miękkie, elastyczne, delikatne, smaczne.

Potem to już wedle własnego upodobania można je nadziać.

My najczęściej jemy naleśniki z serem, naleśniki ze szpinakiem, naleśniki z wędzonym łososiem, naleśniki z bigosem

Polecam!

 

 

PRZEPIS NA NALEŚNIKI LUKSUSOWE:

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 2 szkl mąki pszennej luksusowej typ 500
  • 200 ml wody gazowanej
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 50ml śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • 2 łyżki oleju plus olej do smażenia

 

 

Jak zrobić naleśniki:

  1. Zaczynamy od oddzielenia białek i żółtek.
  2. Następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Potem dodajemy do nich cukier i żółtka, ubijamy jeszcze chwilkę.
  3. Następnie do miski przesiewamy mąkę sitem by ją napowietrzyć.
  4. Potem dodajemy olej i śmietanę a także ubite jajka, wlewamy wodę i mleko.
  5. Następnie wszystko miksujemy mikserem na wolnych obrotach aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany.
  6. Potem rozgrzewamy patelnię, którą spryskujemy odrobiną oleju. Wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni.
  7. Finalnie smażymy na rumiano z obu stron.

 

nalesniki luksusowe