Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy

mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy

Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty i długo utrzymuje świeżość. Inspirację czerpałam ze strony Moje Wypieki.

Składniki na keksówkę 35 cm na 12 cm:

  • 200 gr mąki gryczanej*
  • 200 gr mąki ryżowej
  • 100 gr mąki kukurydzianej
  • 550 gr ciepłej wody
  • 25 gr drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka sezamu

W 50 ml wody rozpuścić drożdże, rozpuścić. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę i wodę z drożdżami. Dokładnie wymieszać. Odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia na 20 min. Przełożyć do keksówki wysypanej mąką bezglutenową. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 min do lekkiego napuszenia. Posypać mąką, ponacinać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. Piec 55 min. Wyjąć z formy, można wstawić do gorącego piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

*można też użyć mieszanki gotowych mąk bezglutenowych tylko bez żadnych ulepszaczy.

Smacznego!

Bezglutenowy chleb drożdżowy
Bezglutenowy chleb drożdżowy
Bezglutenowy chleb drożdżowy
Bezglutenowy chleb drożdżowy
Bezglutenowy chleb drożdżowy
Bezglutenowy chleb drożdżowy