Ciasto 3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami

Mojprzepisna.pl | Poniżej znajduje się przepis wraz z instrukcjami, jak przygotować idealne ciasto 3 BIT, właściwie, jest to deser ponieważ nie wymaga pieczenia, jedyne czego tu potrzebujecie to mikser. Ten kremowy i słodki deser był tematem wczorajszych, 6 warsztatów Cukiernicze ABC, moje kursanki nauczyły się, jak zrobić domowy budyń, jak ukręcić masło na puch, jak zrobić masę budoniowo-maślaną oraz jak prawidłowo ubić śmietanę ze śmietan fixem lub żelatyną. Efektem warsztatów było bardzo popularne ciasto 3 BIT. U mnie dziewczyny poznały wersję mniej słodką, z kakaowymi herbatnikami, z mniejszą ilością kajmaku i cukru

Składniki na blachę 40×30 cm:

  • 500 g herbatnikow kakaowych około 75 szt
  • 250 g masy kajmakowej, możecie dać więcej, ja nie chciałam przesłodzić
  • 2 budynie śmietankowe*
  • 500 ml mleka
  • 1/4 szkl cukru, możecie dać więcej, wedle uznania
  • 180 g masła
  • 660 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru (ja nie dodawałam)
  • 2 łyżki żelatyny**
  • 1/4 szkl zimnej wody
  • 50 g gorzkiej czekolady

*W wersji dla ambitnych budyń możemy zrobić sami w domu wystarczy:
3 żółtka

  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 500 ml mleka
  • 2-4 łyżki cukru

Połowę mleka zagotować z cukrem , resztę zmiksować z mąkami i żółtkami. Do gotującego się mleka wlewać stróżką mieszankę mąk, cały czas mieszając drewnianą łyżką, zagotować, gotować jeszcze 1-2 minuty, aby pozbyć się posmaku mąki.

**Zamiast żelatyny można dodać 2 śmietan fixy. Dodaje się je na samym początku ubijania śmietany.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć 1 warstwę herbatników, tak aby forma była dokładnie pokryta herbatnikami. Rozsmarować kajmak, najpierw delikatnie, nie szarpać łyżką, bo herbatniki się wtedy podnoszą. Można łyżkę maczać we wrzątku, żeby sobie ułatwić. Wyrównać. Wyłożyć 2 warstwę herbatników, wyłożyć krem budyniowy. Wyrównać. Wyłożyć 3 warstwę herbatników, wyłożyć bitą śmietanę. Wyrównać. Zetrzeć czekoladę. Włożyć do lodówki, schłodzić przez noc.

Masa budyniowo-maślana
6 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania 3 BIT’A przygotować budyń, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jedynie zmniejszając ilość mleka o połowę. Budyń powinien być bardzo gęsty. Ostudzić całkowicie, utrzeć masło na puch, ubijać aż masło zrobi się jaśniejsze, napowietrzone, dodawać w 3 turach zimny budyń, miksując na średnich obrotach miksera. Uwaga ani masła, ani masła z budyniem nie można ubijać na najwyższym poziomie miksera, nie można też ubijać długo, bo masa się zwarzy. Ubijać tylko do połączenia składników.

Bita śmietana
Śmietanę ubić na sztywno. Gdy śmietana jest lekko ubita, wówczas na mieszadłach osadza się tylko trochę, gdy jest dobrze ubita – na sztywno, oblepia mieszadła całkowicie. Dodać cukier, krótko zmiksować, tylko do połączenia. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia, podgrzać, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Delikatnie ostudzić. Dodać kilka łyżek ubitej śmietany. Żelatynę ze śmietaną ciurkiem wlewać do ubitej śmietany, cały czas miksując na dużych obrotach miksera, tylko do połączenia.

Smacznego!

3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami
3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami
3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami
3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami
3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami
3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami
3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami
3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami
3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami
3 BIT wersja mniej słodka ze wskazówkami