Szukaj na tym blogu

czwartek, 4 marca 2021

Pasztet z fasoli i grzybów

Kto powiedział, że pasztet musi być mięsny? Nic bardziej mylnego! Poza mięsnymi mamy przecież pasztety warzywne, rybne, serowe i jak widać fasolowe 😊
Ten jest z aromatycznymi grzybami, doprawiony dobrze pieprzem i czosnkiem.
Idealnym dodatkiem do pasztetu są sosy, np. żurawinowy czy chrzanowy. Pasuje również ogórek kiszony czy papryka marynowana. Jednym słowem ten pasztet jest pyszny, serdecznie polecam! 




Składniki:
-400 g fasoli Piękny Jaś 
-1 duża cebula
-1 marchewka
-1 pietruszka
-2-3 jajka ( w zależności od wielkości )
-200 g grzybów suszonych
-300 g pieczarek
-pół szklanki prażonych pestek słonecznika 
-2  łyżki oleju 
-100 g masła 
-4 ząbki czosnku
-1 łyżka majeranku 
-sól, pieprz do smaku ewentualnie 1 łyżka maggi

Fasolę i grzyby namoczyć dzień wcześniej na noc, oczywiście w osobnych naczyniach.
Następnego dnia grzyby przecedzić zachowując wywar, wypłukać na sitku, wywar przecedzić przez gazę, ponownie zalać grzyby i gotować do miękkości ok. godziny.
Z fasoli odlać wodę, zalać świeżą i gotować, dodając po pół godzinie marchew, pietruszkę  i gotować dalej do miękkości, po czym odcedzić i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki, smażyć do odparowania wody z pieczarek, dodać pod koniec masło. 
Fasolę, warzywa, grzyby i pieczarki z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Do masy dodać żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, słonecznik, sól, pieprz i ewentualnie łyżkę maggi, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i jeszcze raz delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 
Przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych tłuszczem o wym.23x10 cm i piec w piekarniku ( góra-dół )
godzinę w temperaturze 200 °

2 komentarze: