19 gru 2014

Śledzie z jagodami Goji w sosie śmietanowo-majonezowym




Składniki :
500 g filetów śledziowych matias
1 cebula
szklanka wody
1 łyżeczka octu 
1 łyżeczka cukru
2 łyżki suszonych jagód Goji
½  średniego jabłka
5 łyżek śmietany 12%
2 łyżki majonezu
pieprz


Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier.  Zalać wrzącą wodą.  Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła.
Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. Dodać jagody, cebulę i pokrojone w kostkę jabłko. 


 W osobnej miseczce wymieszać śmietanę i  majonez. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin, aby smaki się połączyły.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz