Marokańska pasta ze słonecznika

Marokańska pasta ze słonecznika

Słonecznik słynie ze swych cennych dla naszego organizmu właściwości: wzmacnia odporność, pomaga łagodzić reakcje alergiczne, ma działanie przeciwwirusowe.

Jest też znakomitym źródłem witaminy E zwanej witaminą młodości, która pomaga utrzymać naszą skórę w dobrym stanie.

Warto go jeść!

Bardzo lubię smak słonecznika i taki podprażony często dodaję do sałatek np. z selera naciowego, z buraków czy z kalafiora.

Dzisiaj ziarenka w innej roli, mianowicie jako smarowidło do pieczywa, ale również jako swoisty dip do surowych czy gotowanych warzyw.

 

Zapraszam was tez do spisu past kanapkowych.

 

 

PRZEPIS MAROKAŃSKA PASTA ZE SŁONECZNIKA

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy marokańskiej raz el hanout
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

 

Jak zrobić marokańską pastę ze słonecznika:

  1. Najpierw słonecznik zalewamy letnią wodą i zostawiamy na noc do namoczenia.
  2. Następnie po tym czasie ziarno odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
  3. Potem słonecznik przekładamy do misy blendera i miksujemy z oliwą, startym ząbkiem czosnku, przyprawą marokańską, sokiem z cytryny, solą, pieprzem na gładką masę.
  4. Konsystencję pasty możemy rozrzedzić 1-2 łyżkami przegotowanej wody.
  5. Następnie doprawiamy do smaku.
  6. Finalnie pastę przekładamy do słoika i zakręconą trzymamy w lodówce – można ją przechowywać ok 3 dni.

Marokańska pasta ze słonecznika