biszkopciki z jabłkami
Wypieki

Biszkopciki z jabłkami

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 15 minut | Porcje : 9 sztuk

Biszkopciki z jabłkiem to super pomysł na szybkie słodkości dla każdego. Pysznie smakują oprószone cukrem pudrem. Jeśli szukacie czegoś szybkiego do kawy, a lubicie jabłka, to gorąco polecam ten przepis.


Składniki:

  • 4 jajka rozmiar M
  • 4 łyżeczki cukru zwykłego – ok. 60 g
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej (u mnie typ 650) – ok. 80 g
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 średnie jabłko – ok. 200 g
  • cynamon – kilka szczypt do oprószenia biszkopcików
  • cukier puder do oprószenia

Przepis na biszkopciki z jabłkami:

  1. Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Kolejno dodać żołtka i delikatnie wmieszać je w pianę. Kolejno dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i również delikatnie, za pomocą szpatułki wmieszać w pianę. Mieszać tylko do połączenia się składników, by niepotrzebnie nie doprowadzać do pękania pęcherzyków powietrza w pianie.
  2. Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, a resztę pokroić w plasterki.
  3. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim zrobić 9 większych lub 12 mniejszych kleksów ciasta. Na wierzchu każdego kleksa poukładać plasterki jabłek. Wierzch oprószyć cynamonem.
  4. Piec biszkopciki z jabłkami przez około 12-15 minut w temperaturze 170 st. C. (funkcja góra-dół, bez termoobiegu), do czasu aż się zarumienią.
  5. Upieczone biszkopciki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

biszkopty z jabłkami

4.9 / 5 ( 67 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here