Sałatka z tuńczykiem i sorgo bardzo prosta do przygotowania a jednocześnie nietuzinkowa i efektowna.
Sorgo pochodzi i uprawiane jest w krajach tropikalnych, głównie Afryce.
Odmian sorgo jest kilkadziesiąt i mają zabarwienie od bardzo jasnego (podobnego do kaszy jaglanej) do ciemno brązowego.
Sorgo jest bezglutenowe !
Sorgo jest naprawdę bardzo smaczne.
Do przygotowania tej sałatki użyłam kilku prostych składników, które znalazłam w spiżarni: tuńczyk w kawałkach, marchewka z groszkiem kukurydzą w słoiku, seler kiszony, majonez.
PRZEPIS SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I SORGO
Składniki:
- 2 szkl ugotowanego sorgo – zobacz wpis Jak gotować sorgo
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 słoik mieszanki kukurydza z groszkiem i marchewką
- 2-3 plastry kiszonego selera
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej świeżej lub mrożonej
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i sorgo:
- Najpierw tuńczyka odsączamy dokładnie.
- Następnie odsączamy mieszankę kukurydzy z groszkiem i marchewką.
- Potem selera kiszonego kroimy w kosteczkę.
- Następnie sorgo mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki.
- Doprawiamy do smaku.