Tarta owsiana z borówkami i serkiem

Czekam na wiosnę i na słońce, a tymczasem za oknem widzę szare chmury, a to znaczy, że to najlepsza pora na coś słodkiego :D I dlatego dzisiaj mam dla Was słodkie ciasto na bazie płatków owsianych. Nie ma w nim cukru, ale za to są słodkie borówki, serek i miód, a to znaczy tylko jedno - możemy wcinać bezkarnie i bez wyrzutów sumienia :D nawet mój Smakosz, który nie przepada za tak zwanymi "fit podróbkami słodyczy", stwierdził, że pyszne i trzeba powtórzyć :) więc powtórzymy!

Zapraszam Was do próbowania, a jeśli się spodobało, dajcie znać :)



Tarta owsiana z borówkami i serkiem

Składniki:

Spód:

1)      120 g płatków owsianych pełnoziarnistych 

2)      4 łyżki syropu klonowego

3)      60 g masła

4)      1 jajko

Nadzienie:

1)      200 g borówek

2)      1 jajko

3)      serek śmietankowy (135 g)

4)      4 łyżki śmietany 18%

5)      3 łyżki płynnego miodu

Kruszonka:

1)      6 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych 

2)      2 łyżki miodu

3)      1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

1.       Przygotowujemy spód tarty:

   1)  W garnuszku umieszczamy masło i syrop klonowy i podgrzewamy na wolnym ogniu aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy płatki owsiane pełnoziarniste i mieszamy aż wszystkie płatki będą oblepione masą maślaną.

     2)   Żółtko oddzielamy od białka. Z białka ubijamy pianę.

    3) Do płatków owsianych dodajemy żółtko i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę i  delikatnie mieszamy.

   4) Tak przygotowane ciasto wykładamy na spód formy (moja miała 22x22 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 10-15 minut aż spód się zrumieni.

2.       Nadzienie:

    1)     Do miseczki przekładamy serek, śmietanę, miód i jajko i wszystko mieszamy.

3.       Owsiana kruszonka:

   1)  W garnuszku umieszczamy masło i miód i podgrzewamy aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy płatki owsiane i wszystko mieszamy.

4. Na podpieczony spód tarty wykładamy borówki, zalewamy masą serowo-śmietanową i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut, żeby wierzch tarty delikatnie się ściął. Na koniec wierzch posypujemy przygotowaną owsianą kruszonką i pieczemy jeszcze około 10 minut aż płatki owsiane się zrumienią.

Smacznego!










Komentarze