Wołowina duszona w kapuście

/ 0

Wołowina duszona w kapuście to pyszne i sycące, a do tego dość lekkostrawne i nietłuste danie na smaczny obiad. Prosty i mało wymagający posiłek świetnie sprawdzi się na codzienny, jak i niedzielny obiad.

Kapusta z mięsem
Wołowina jest dość słodkim mięsem i dlatego w połączeniu ze świeżą kapustą, może wydawać się zbyt delikatna i mało wyrazista w smaku. Tak jest na pewno na samym początku, gdy potrawa nie jest jeszcze doprawiona. Po doprawieniu octem jabłkowym, cytryną i pieprzem, smak staje się bardziej wyrazisty, ale zrównoważony. Uważać należy jednak z ilością pieprzu, gdyż łatwo z nim przesadzić i zniknie ten lekko słodkawy smak wołowiny, a będzie wyczuwalny tylko palący smak pieprzu.

Do tego dania warto użyć wołowiny delikatnie przerośniętej tłuszczem np. kark wołowy, rozbratel, łata wołowa, która po uduszeniu jest miękka i ma więcej smaku. Czas duszenia potrawy dostosować do rodzaju wykorzystanego mięsa.
Kapusta duszona z wołowiną
Liczba porcji: 6 - 7
Czas przygotowania: 40 minut + duszenie

Składniki na wołowinę duszoną w kapuście:

  • 1 mała główka kapusty białej
  • 1 kg karku wołowego
  • 2 marchewki
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki ziaren kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz naturalny do smaku
  • 2 - 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 - 3 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia

Jak zrobić wołowinę duszoną w kapuście?

  1. Mięso pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki i obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. 
  2. Podsmażoną wołowinę zalać wrzącą wodą tak, aby woda w całości ją pokrywała. Dodać ziele angielskie i dusić pod przykryciem na małej mocy palnika około 30 minut.
  3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju i dodać do garnka z mięsem.
  4. Marchew, selera i pietruszkę obrać, drobno pokroić, delikatnie podsmażyć i dodać do gotującego się mięsa. Dusić około 15 minut, po czym dodać passatę pomidorową.
  5. Kapustę drobno poszatkować i dodać do mięsa, gdy będzie ono prawie miękkie. Razem z kapustą wrzucić ziarna kminku, majeranek i suszony koperek oraz dodać ocet jabłkowy i dusić pod przykryciem około 20 minut, aż kapusta zmięknie.
  6. Następnie dodać drobno pokrojoną paprykę oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Po około 5 minutach przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, zagotować i sprawdzić, czy mięso jest wystarczająco miękkie.
  7. Wołowina jest dość słodkim mięsem, dlatego ilość przypraw najlepiej dostosować do swoich upodobań.
  8. Wołowina duszona w kapuście świetnie smakuje z razowym pieczywem lub tradycyjnie z ziemniakami.

    Zobacz również: wołowina po burgundzku.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *