Pieczony filet z indyka

Dziś przychodzę z kawałkiem pysznego mięska 😋 pieczoną piersią z indyka🍗 można podać na ciepło z ziemniakami do obiadu lub na zimno krojoną w cienkie plasterki na kanapki 🍞🥩

Ja wybrałam tą drugą wersję 😀

 wyszło pysznie 😋👌 



ok. 1 kg filetu z piersi indyka
marynata:
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich



Składniki marynaty połączyć,natrzeć mięso z każdej strony, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na kilka godzin (ja zostawiłam na całą noc)
Zamarynowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać końce i piec ok.50 minut w temperaturze 200*C


* pod koniec pieczenia rozcinam rękaw by mięso złapało trochę koloru







Komentarze

Popularne posty