Klopsiki cielęce w sosie pomidorowym

Klopsiki cielęce są delikatne, mięciutkie i puszyste. Zatopione w aromatycznym sosie pomidorowym zachwycą nie tylko najmłodszych, wiadomo, cielęcina jest genialna w smaku.

To najzdrowsze z czerwonych mięs, ma najmniej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Idealne dla małych dzieci i osób mających problemy z niskim poziomem hemoglobiny (jest bogate w witaminę B12). To również cenne źródło innych minerałów i żelaza.

Jestem pewna, że przygotujesz je jeszcze nie jeden raz.

Składniki:

  • 500 g cielęcej karkówki lub mięsa z udźca
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 2 łyżki mąki
  • mleko do namoczenia bułki
  • masło klarowane
  • bulion 
  • przecier pomidorowy
  • śmietana

Przygotowanie:

  • bułeczkę namoczyć w mleku. Gdy zmięknie przełożyć na sitko, odcisnąć z nadmiaru płynu
  • mięso zmielić. Dodać do mielenia przygotowaną kajzerkę i cebulę. Przyprawić solą, pieprzem, wbić jako i dokładnie wyrobić
  • nabierać porcję mięsa łyżeczką i formować kulki. Obtaczać w mące
  • uformowane klopsiki układać na patelni z rozgrzanym masłem i delikatnie obsmażyć. Nawet ich nie rumieniłam
  • na patelnię z klopsikami wlać bulion, przykryć pokrywką i dusić około 15-20 minut
  • dodać przecier pomidorowy i zagotować. Na koniec zaprawić zahartowaną śmietaną

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *