Kruche ciasto z masą karmelowo-orzechową

Kolejna propozycja dla fanów słodkości – tym razem w kruchym cieście zamknięta została duża ilość różnego rodzaju orzechów.

Ciasto przed krojeniem musi całkowicie ostygnąć, inaczej będzie się kruszyć. Jest dosyć słodkie.

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany – opcjonalnie

Dodatkowo:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 200 g orzeszków ziemnych (prażonych, solonych)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 180 g śmietanki 36%
  • 50 g masła

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Składniki siekamy.

Żółtka mieszamy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy do mąki z masłem, dokładnie wyrabiamy (w razie potrzeby dodajemy kwaśną śmietanę).

Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.


Na patelnię wsypujemy cukier oraz wlewamy 1/4 szklanki wody. Podgrzewamy na średnim ogniu, do czasu, aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Na samym początku nie mieszamy, pod koniec można delikatnie zagarniać składniki silikonową łopatką (delikatnie przejeżdżamy nią po dnie patelni). Kiedy cukier się rozpuści dodajemy śmietankę oraz 50 g masła, mieszamy. Na tym etapie można delikatnie zwiększyć moc palnika. Gdy masa zawrze, dodajemy do niej orzechy. Mieszamy i gotujemy, aż do zgęstnienia.


Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, w proporcjach 1/3 i 2/3, Większą część wałkujemy na cienki placek. Wykładamy nim dno i boki wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej, w miarę płytkiej formy, tzw cwibakówki. Do środka wkładamy nadzienie orzechowo-karmelowe. Mniejszy kawałek ciasta wałkujemy, wykrawamy część na górę ciasta, przykrywamy nim masę orzechową. Delikatnie dociskamy brzegi.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Odstawiamy w chłodnej miejsce, najlepiej na całą noc. Kroimy na porcje po całkowitym schłodzeniu.