Kalafior bardzo często pojawia się u nas jako dodatek do obiadu, a najbardziej lubimy go w pieczonej wersji. Pieczony w jogurcie z dodatkiem limonki i mięty smakuje wspaniale i na stałe wpisał się do naszego menu.
- średni kalafior
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z połowy limonki
- łyżeczka suszonej mięty
- kilka posiekanych listków świeżej mięty
- spora szczypta soli
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni z termoobiegiem (i dodatkiem pary jeśli Wasz piekarnik posiada taką opcję).
Oliwę mieszamy z jogurtem, sokiem i skórką z limonki oraz ziołami i przyprawami.
Kalafiora kroimy na mniejsze różyczki i nacieramy marynatą.
Układamy go w naczyniu żaroodpornym i pieczemy, aż zmięknie i lekko się przyrumieni.
W moim piekarniku trwało to 40 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy