Pieczony kalafior limonkowo-miętowy | Mienta blog
Warzywa

Pieczony kalafior limonkowo-miętowy

Kalafior bardzo często pojawia się u nas jako dodatek do obiadu, a najbardziej lubimy go w pieczonej wersji. Pieczony w jogurcie z dodatkiem limonki i mięty smakuje wspaniale i na stałe wpisał się do naszego menu.

pieczony kalafior limonkowo mietowy 3 - Pieczony kalafior limonkowo-miętowy

  • średni kalafior
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka suszonej mięty
  • kilka posiekanych listków świeżej mięty
  • spora szczypta soli
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni z termoobiegiem (i dodatkiem pary jeśli Wasz piekarnik posiada taką opcję).

Oliwę mieszamy z jogurtem, sokiem i skórką z limonki oraz ziołami i przyprawami.

Kalafiora kroimy na mniejsze różyczki i nacieramy marynatą.

Układamy go w naczyniu żaroodpornym i pieczemy, aż zmięknie i lekko się przyrumieni.

W moim piekarniku trwało to 40 minut.

Smacznego :)

pieczony kalafior limonkowo mietowy 2 - Pieczony kalafior limonkowo-miętowy

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj