Domowy sos tatarski

Domowy sos tatarski (domácí tatarská omáčka)

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Domowy sos tatarski (domácí tatarská omáčka) jest doskonały do pieczonych mięs, wędlin, ryb, gotowanych jajek, kanapek i wielu innych dań i przekąsek. Ten sos to także flagowy dodatek do czeskiej potrawy jakim jest smażony ser (smažený sýr s domácí tatarskou omáčkou) podawany w każdej czeskiej restauracji oraz do frytek (hranolek). Czesi tak bardzo pokochali sos tatarski, że jedzą go więcej niż ketchupu (ok. 9½ tony rocznie).

 

 

Składniki:

 

  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy (najlepiej czeskiej)
  • 2 ogórki korniszony
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ¼ świeżo zmielonego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

 

Korniszony pokroić w kostkę, czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Majonez, jogurt i musztardę przełożyć do salaterki, dodać warzywa i przyprawy, wymieszać.

 

 

Odstawić do lodówki na min. 1 godzinę, żeby się smaki połączyły. Tak przygotowany domowy sos tatarski można przechowywać w lodówce przez ok 1 tydzień.

 

Smacznego!

2 komentarze do “Domowy sos tatarski (domácí tatarská omáčka)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *