Menu Zamknij

Kotleciki Szu Szu

Kotleciki Szu Szu, czyli soczyste i mięciutkie mięsne kawałki filetu z kurczaka, które zasmakują dzieciom i nie tylko. Kotlety kojarzą nam się głównie z plastrami mięsa drobiowego czy wieprzowego, obtoczone w panierce z jajek i bułki tartej, a następnie smażone na patelni. Natomiast kotleciki Szu Szu to kawałki kurczaka marynowane w cieście jogurtowym z dodatkiem czosnku i ulubionych przypraw. Przypominają one trochę nuggetsy, ale są bardziej miękkie w środku, a cechuje je chrupiąca panierka i czosnkowa nuta. Przepis na kotleciki Szu Szu nie jest skomplikowany i każdy może sobie zrobić taką przekąskę. Takie kotleciki to również świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, a sposobów na ich podanie jest wiele (np. z frytkami i ulubioną surówką). Przygotowując kotleciki Szu Szu możemy je smażyć bezpośrednio po zamarynowaniu lub przygotować wieczorem i pozostawić w marynacie, a następnego dnia usmażyć. Wówczas mięso lepiej przejdzie smakiem przypraw i będzie bardziej kruche.

Kotleciki Szu Szu

Inspiracja: Kulinarne przeboje.

Składniki na Kotleciki Szu Szu:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 500 g)
  • olej rzepakowy do smażenia

Marynata:

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta chili
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Kotleciki Szu Szu

Przygotowanie Kotlecików Szu Szu:

  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Przełożyć do większej miseczki. Następnie dodać pozostałe składniki marynaty (tj. żółtka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, olej rzepakowy i przyprawy). Wszystko razem dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą rózgi kuchennej lub widelca.
  2. Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki. Następnie pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Pokrojone kawałki kurczaka przełożyć do miski z marynatą. Dokładnie obtoczyć w marynacie. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki co najmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Wyjąć naczynie z mięsem z lodówki. Mięso wyciągnąć z marynaty i smażyć kotleciki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kawałki mięsa przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki Szu Szu
Kotleciki Szu Szu
Opublikowany wObiad

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *