sobota, 27 lutego 2021

Keto pasztet.

 Od kilku miesięcy jestem na diecie ketogenicznej. Cały czas korzystałam z przepisów na internecie ale pomyślałam, że sama mogę trochę powymyślać 😁

Pasztet jest pyszny, może być na śniadanie albo jako przekąska w ciągu dnia. 

W tym folderze będę zamieszczała przepisy, które sama przetestowałam i są dobre ale i zgodne z Keto. 

Tym razem pasztet drobiowo-wieprzowy. 



Składniki 

600g karkówki

340g kaczki, u mnie jedna duża pierś ze skórą 

300g wątróbki drobiowej, może być też wieprzowa

220g serc drobiowych

200g boczku wędzonego, może być surowy ale wędzony daje fajny smak

3 średnie cebule, u mnie eko

8 jajek eko

Pół gałki muszkatołowej

Sól i pieprz do smaku

Smalec i trochę mąki kokosowej do wysmarowania formy. 




Wszystkie mięsa kroimy, wkładamy do garnka (bez serc i wątróbki) i zalewamy wodą aby były tylko zanurzone. 

Gotujemy 2h na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i podroby, dotujemy jeszcze 20 minut. 

Studzimy, mielimy trzykrotnie, dodajemy przyprawy i żółtka, mieszamy do połączenia składników. 




Wodę dolewamy stopniowo, u mnie nie zredukowała się za bardzo więc dodałam tylko połowę. 

Białka ubijamy na sztywną masę i mieszamy z mięsem. 





Piekarnik nagrzewamy na 180stopni, foremkę smarujemy smalcem i posypujemy mąką kokosową. 

Pieczemy godzinę i 30 minut. 

Studzimy kilka godzin przed jedzeniem. Najlepiej zostawić na całą noc aby stężał. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz