Blog posts

Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

Dania bez mięsa, Dla dzieci, Kolacja, Przekąski, Śniadanie

Bardzo proste w przygotowaniu placki z kaszy jaglanej z jabłkiem. Placki jaglane to doskonały pomysł na pyszne i pożywne śniadanie, podwieczorek lub kolację. Placuszki jaglane z jabłkiem są rewelacyjne. A z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią super aromatyczne. To bez wątpienia wyjątkowo skuteczny sposób na wykorzystanie ugotowanej już kaszy jaglanej, która została z poprzedniego dnia. W tym wpisie znajdziesz dokładny przepis na to: Jak zrobić placki z kaszy jaglanej? oraz poradę na temat: Jak ugotować kaszę jaglaną?

Placuszki z kaszy jaglanej na zdrowie. Kasza jaglana przeżywa w ostatnich latach renesans i pod różną postacią pojawia się na naszych stołach. Powróciła w wielkim stylu przede wszystkim za sprawą diet bezglutenowych i wegetariańskich. Zawiera niedużo kalorii, ale za to ma dość spory indeks glikemiczny, o czym powinny pamiętać osoby chore na cukrzycę. Poza tym kasza jaglana zawiera wszystko, co najlepsze dla naszego zdrowia. Wapń, żelazo, witaminy z grupy B, błonnik, krzemionka, to tylko niektóre z długiej listy korzystnych właściwości jakie w niej znajdziemy. Jeśli zatem lubisz kaszę jaglaną, ale nie masz pomysłu na to: Co zrobić z kaszy jaglanej na słodko? Zapraszamy na przepis na pyszne placki. Polecamy!

Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem


Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

Składniki 

  • kasza jaglana ugotowana: 2 szklanki
  • jajka: 2 szt.
  • jabłko: 1 duże
  • cukier z prawdziwą wanilią: 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana: 3 łyżki
  • proszek do pieczenia: 1/3 łyżeczki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem


Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem 

Przygotowanie 

Z kaszy musisz pozbyć się charakterystycznej goryczki. Dlatego przed gotowaniem, kaszę należy kilka razy przepłukać na zmianę zimną i bardzo ciepłą wodą.

Przesyp kaszę do garnka i zalej wodą. Proporcje to 3 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu do momentu kiedy kasza wchłonie całą wodę. Nie polecamy mieszania kaszy w trakcie gotowania. Po wchłonięciu przez kaszę całej wody, wyłącz palnik i zdejmij pokrywkę.

Połowę kaszy zmiksuj na gładko razem z jajkami. Następnie dodaj resztę kaszy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól. Dokładnie wymieszaj.

Obrane jabłko zetrzyj na dużych oczkach wprost o ciasta. Wszystko wymieszaj.

Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smaż niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor.

Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem

Na koniec przełóż na ręcznik papierowy. Po lekkim ostygnięciu posyp cukrem pudrem. Placki z kaszy jaglanej możesz podawać również ze śmietaną, jogurtem lub syropem klonowym.

Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne placki i racuchy. Polecamy racuchy drożdżowe z jabłkami, sodziaki na maślance oraz racuchy z żurawiną.

Życzymy smacznego!

Placki z kaszy jaglanej z jabłkami 

2 Comments

  1. Ewelina
    5 maja 2021 at 2:33 pm

    Witam
    Czy mogę użyć kaszy jaglane z HELPA dla dzieci? Mały nie chce jej jeść to może udałoby się przemycić w placach. Pozdrawiam

    • KuchniaNaWypasie
      5 maja 2021 at 6:58 pm

      Witamy
      Tak Pani Ewelino, można użyć kaszy HELPA..
      Proszę przygotować kaszę zgodnie z zaleceniami na opakowaniu
      A następnie według naszego przepisu.
      Życzymy smacznego i pozdrawiamy 🙂

Napisz komentarz