Kurczak zapiekany w ketchupie – szybki i prosty przepis na obiad

Kurczak zapiekany w ketchupie – szybki i prosty przepis na obiad
Kurczak zapiekany w ketchupie – szybki i prosty przepis na obiad

Kurczak zapiekany w ketchupie z pieczarkami i papryką to przepis na bardzo prosty i szybki obiad. Piersi z kurczaka wychodzą soczyste i nieprzesuszone. Danie jest lekkie, smaczne i aromatyczne. Nawet będąc na diecie odchudzającej można się na nie skusić, gdyż jeśli całość podzielimy na trzy porcje to jedna będzie miała tylko około 250 kcal. Kurczaka podajemy je z ryżem, kaszą lub makaronem.

 

Składniki na kurczaka zapiekanego w ketchupie:

    • 500 g piersi z kurczaka
    • 2 cebule
    • 250 g pieczarek
    • papryka czerwona
    • pół szklanki ketchupu (dałam ostry)
    • pół szklanki wody
    • łyżka miodu
    • sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek suszony, papryka ostra

 

Przygotowanie

Kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w paski. Ketchup mieszamy z wodą, miodem i przyprawami. Tak powstałym sosem zalewamy kurczaka i mieszamy, aby każdy kawałek był dokładnie zanurzony. Kurczaka odstawiamy przynajmniej na pół godziny (można też na całą noc). Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w grube paski, cebulę również. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę, pieczarki i paprykę. Na warzywach rozkładamy kurczaka wraz z całą marynatą. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy z funkcją termoobiegu przez 30 minut pod przykryciem i kolejne 10 minut bez przykrycia.

Kurczak zapiekany w ketchupie – szybki i prosty przepis na obiad
Kurczak zapiekany w ketchupie – szybki i prosty przepis na obiad

 

Zobacz inne przepisy na kurczaka z piekarnika:

Kurczak zapiekany w jogurcie – błyskawiczny przepis na obiad

Kurczak z warzywami w rękawie – obiad, który robi się sam

Skrzydełka na ryżu – szybki i prosty przepis na obiad

Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami

Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami

Print Friendly, PDF & Email