Łazanki z białą kapustą, kiełbasą i pieczarkami

Łazanki z białą kapustą, kiełbasą i pieczarkami Dziś mam dla was prosty i pyszny przepis na obiad. Taki ukłon w kierunku klasyki 😉 Łazanki z białą kapustą, kiełbasą i pieczarkami. Prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Czasem najłatwiejsze rozwiązania są najlepsze. Zgodzicie się? 🙂 W moich łazankach nie brakuje mięsa i pieczarek. Są sycące i pyszne. Mąż jak zawsze zadowolony 😉 A i reszta rodziny zajada się ze smakiem. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam wam zrobić takie proste łazanki z białą kapustą i dużą ilością kiełbasy 🙂

Składniki:

  • 550 g białej kapusty
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 9 pieczarek
  • pęto kiełbasy – użyłam kiełbasę wiejską z Kurnej Półki Cedrob
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie makaronu łazanki

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (do wysokości kapusty). Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu aż kapusta zmięknie.

W międzyczasie podsmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki (lub drobniej według gustu) pieczarki. Smażymy doprawiając solą i pieprzem. Kolejno dodajemy pokrojoną kiełbasę, jeszcze chwilę wszystko smażymy co jakiś czas mieszając. Następnie do składników w garnku dodajemy odsączoną kapustę, mieszamy i smażymy całość jeszcze z 5 minut, pod koniec próbując i doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Na koniec dodajemy ugotowany makaron łazanki, wszystko mieszamy. Wyłączamy gaz pod garnkiem. Rada: Warto przykryć teraz garnek pokrywką i odstawić całość na kilka minut. Smaki lepiej się „przegryzą”.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz