Faszerowane bataty (wegańskie)

Bataty, czyli słodkie ziemniaki pieczone w piekarniku i faszerowane sosem pomidorowym z chrupiącym, pieczonym tofu oraz czerowną fasolką. Podane zostały z pastą z awokado oraz pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Pyszne, zdrowe i niebanalne, wegańskie danie na obiad lub kolację.

Przyznam, że trochę zabawy jest z tym daniem, gdyż składa się ono z kilku etapów. Trzeba upiec ziemniaki oraz przygotować chrupiące tofu, następnie wykonać gulasz i na końcu zrobić pastę z awokado. Jednak jest ono bardzo proste w przygotowaniu i jak to wszystko poskłada się w całość, to otrzymamy przepyszny obiad - nie tylko dla wegan... Nawet mój mąż mięsożerca nie kapnął się, że w tym daniu nie ma mięsa - był przekonany, że je mielone 😂

Wegańskie bataty faszerowane


Składniki:
  • 3-4 bataty
  • 1 miękkie awokado
  • ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • papryka chili mielona
  • sól, pieprz
Farsz:
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • ok. 200 g tofu
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • szczypta papryki chili
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Farsz:
Tofu rozgniatamy widelcem i przyprawiamy sosem sojowym, papryką wędzoną, papryką chili oraz czosnkiem granulowanym. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do piecznia i pieczemy w temp. 220 stopni przez około 20-30 min.,aż stanie się chrupiące.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz marchewkę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy pieczone tofu. Smażymy kilka minut i dodajemy czerowną fasolkę oraz krojone pomidory z puszki. Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Pasta z awokado:
Awokado obieramy ze skórym kroimy w kostkę, a następnie dodajemy sok z cytryny i rozgniatamy widelcem na gładką papkę. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: paprykę chili, sól i pieprz. Mieszamy.

Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Bataty szoruje dokładnie pod wodą, razem ze skórką. Następnie kroimy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy delikatnie olejem, solimy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35-45 min. (w zależności od wielości batatów). Upieczone bataty powinny mieć miękkie wnętrze.

Wnętrze batatów możemy wcisnąć łyżeczką do środka lub nieco wydrążyć.
Połówki batatów faszerujemy nadzieniem pomidorowym z tofu. Na wierzch wykładamy po łyżeczce pasty z awokado i posypujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi oraz posiekanym szczypiorkiem.

Bataty faszerowane

Pieczone bataty faszerowane

Faszerowane bataty pieczone

Faszerowane bataty wegańskie

Komentarze

  1. Batatów w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Mimo długiego przygotowania chętnie wypróbuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny