środa, 24 lutego 2021

Kapuściane koperty z mięsem i ryżem

Co może łączyć pocztę z gotowaniem, zapytam przewrotnie? Otóż w obydwu przypadkach mogą nam się przytrafić "koperty"! Zdecydowanie skupię się na kopertach, które można konsumować, choć pewien mój znajomy na widok tego kulinarnego wyczynu, w połączeniu z nazwą poprosił o: "trzy koperty, priorytet, polecony!" Zabawna reakcja na widok pysznego jedzenia! W moich kopertach z liści kapust znajdziecie: ryż, karkówkę, pieczarki i cebulę. Ale to tylko wstępna podpowiedź, by wszystkich zachęcić do zapoznania się ze szczegółowym przepisem, tej "smacznej korespondencji"! Szczegóły na przepis: Kapuściane koperty z mięsem i ryżem w linku! Smacznego!

 


 

 

 

 

Składniki:

 

 

2 plastry karkówki po 200 g każdy

100 g ryżu

4 pieczarki brązowe

4 liście kapusty włoskiej

1 cebula

250 ml bulionu warzywnego

Sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Liście kapusty sparzamy, usuwamy zgrubiałe części liści. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż jest podane w opisie przygotowania (14-15 minut). Odcedzamy. Pieczarki kroimy w talarki, natomiast cebulę w piórka.

Po dwa liście łączymy w tzw. zakładkę. Na środek każdego układamy ryż, na ryżu oprószone solą i pieprzem mięso. Następnie pieczarki i cebulę.

Całość zamykamy w tzw. kopertę, spinając wierzch wykałaczką, żeby liście się nie otworzyły.

Koperty przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i zapiekamy 45 minut w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem. U mnie pomidorowy.

 

 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz