Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Deser/Dessert Grecja / Greece

Zapiekana Feta w Filo po Grecku

Feta zapiekana w Filo

Zapiekana Feta w Filo z miodem – Δέματα Φέτας Φύλλο με Μέλι

Feta zapiekana w Filo

Zapiekana Feta w Filo – Δέματα Φέτας Φύλλο με Μέλι, Grecki smaki w 15 minut. 

Feta w Filo

Meze, starter lub po prostu deser, zapiekana Feta w Filo fantastyczne połączenie smaków, słona feta, chrupiące Filo i miód, jeśli szukasz niebanalnego deseru pod kieliszek Ouzo, jesteś w odpowiednim miejscu ?

Zapiekana Feta w Filo

Na zakończenie, życzę Ci smacznego. 

  • ? – 2
  • ⏰ – 15-20 minut
  • ?? – Grecja

Oczywiście potrzebujemy kilku składników

  • 300 g sera feta
  • 2 arkusze ciasta filo
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tymianku
  • Pieprz świeżo zmielony
  • Miód
  • 1 łyżka mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 50 g oliwy z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego
  • Tymianek świeży
  • Sezam prażony
Feta filo miod sezam

Jeśli mamy już składniki, to Zapiekana Feta sama się nie zrobi

  • Po pierwsze musisz wiedzieć, że danie jest niezwykle proste w wykonaniu.
  • Po drugie ser, przekrój wzdłuż przez środek, by mieć dwa kawałki.
  • Teraz będzie po trzecie, połóż pierwszy kawałek sera na arkusz ciasta filo, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, pieprz i trochę świeże tymianku.
  • W międzyczasie wymieszaj mąkę z wodą.
  • Chyba po piąte, a nie po czwarte, zwiń ciasto filo wokół sera, pomaluj brzegi wodą z mąką, by zamknąć ciasto a nadmiar ciasta odetnij, zrób tak samo z drugim kawałkiem.
  • Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek, połóż koperty filo z fetą i obsmaż z każdej strony na złoto-brązowy kolor.
  • Na koniec połóż na talerz, polej miodem, posyp prażonym sezamem i świeżym tymiankiem.

Podczas gdy ja szykuję kolejny Grecki przepis. Ty jeśli spodobała Ci się ten, zostaw swój komentarz pod postem, będzie mi bardzo miło. Dziękuję.

Grecka zapiekanka z fety i filo

„Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem”

To grupa kulinarna na Facebook, którą założyłem, na której są wspaniali ludzie, świetne przepisy z całego świata i konkursy z nagrodami…

Ale o tym może powie…Ola Juszkiewicz zwycięzca IX edycji MasterChefa Polska.

Bardzo dziękuję Oli i gratuluję wygranej.

Jeśli chcesz zdobyć Książkę Oli, ze specjalnym wpisem, zapraszam na grupę, by wziąć udział w konkursie.

A Książkę Kucharską Oli, znajdziesz tutaj.

Dom Oliwny – Grecka oliwa z oliwek najwyższej jakości

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

4 komentarze

  1. Agata :

    Ale fajne danie ???

    1. Dziękuję bardzo Pani ?

  2. Kołodziej :

    Cóż napisać rewelacja brawo Ty.

    1. Buziaki i dziękuję ❤️

Skomentuj

[instagram-feed]