Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Buraczki zasmażane są doskonałym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Dodatek delikatnie słodki, słony i kwaskowy, zrównoważony – idealny dla wielbicieli tego pysznego warzywa korzeniowego. W zależności od odmiany buraki są bardziej słodkie lub mniej. Niektóre są tak słodkie, że nie ma potrzeby dosładzania utartych buraczków, jedynie trzeba je posolić i zakwasić. Przepis na tak przygotowane buraczki zaczerpnęłam ze „Współczesnej kuchni polskiej” Henryka Dębskiego z 1987 roku. W tej książce kucharskiej nie ma kolorowych obrazków, za to jest prawie 500 stron przepisów na przekąski, sosy, zupy, potrawy z ryb, potrawy z mięs i dziczyzny, z drobiu oraz jaj, potrawy jarskie i półmięsne, z warzyw i owoców, ciasta, desery oraz napoje. Buraczki podane na gorąco najlepiej pasują do wszelkiego rodzaju pieczeni, klopsików w sosie, mielonych kotletów, kotletów schabowych, gulaszów, zrazów wołowych, bitek.

 

Porcja dla 4 osób

 

Składniki:

 

  • 500 g buraków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 płaska łyżeczka mąki (opcjonalnie)
  • 100 g śmietany 30% (płynnej)
  • 3-4 łyżeczki soku z cytryny (można użyć octu winnego lub owocowego)
  • sól i cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C w termoobiegu. Buraki umyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego albo rękawa do pieczenia, zawiązać i piec przez około 90 minut.

 

 

Wystudzić, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych lub grubszych oczkach.

 

 

Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło podsmażyć cebulkę. Gdy zacznie się rumienić dodać mąkę, chwilę przesmażyć.

 

 

Do cebuli dodać utarte buraczki, podgrzewać na średnim ogniu przez ok. 5 minut, dodać śmietanę, sok z cytryny oraz cukier i sól do smaku.

 

 

Podgrzewać jeszcze przez jakiś czas, aż wszystkie składniki się połączą. Buraczki zasmażane podawać gorące, razem z ulubionymi daniami wytrawnymi, zarówno mięsnymi jak i bezmięsnymi.

 

Smacznego!

3 komentarze do “Buraczki zasmażane”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *