Trufle z białą czekoladą i mascarpone

Trufle z białą czekoladą i mascarpone Szukacie pomysłu na deser bez pieczenia, który zachwyci gości? Polecam wam pyszne domowe trufle z białą czekoladą i mascarpone. Smak trufli wzbogacają wiórki kokosowe i niewielka ilość rumu (można pominąć). Słodkie niebo na talerzu. Mascarpone nadaje truflą kremowej konsystencji. Dzięki temu słodkie kule są miękkie i rozpływają się w ustach. Spróbujcie 🙂

Trufle z mascarpone i białą czekoladą, to mój hit na przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi lub rodziną. Każdy chętnie po nie sięga. Trufli nie trzeba przygotowywać wiele, bo są dość słodkie i często już jedna zaspokaja ochotę na słodkości 😉

Takie trufle doskonale prezentują się na pięknych półmiskach. Ja podałam je na czarnym półmisku z melaminy. Do tego w tle moja ulubiona mini patera łupek ze szklaną pokrywką. Najczęściej podaję na niej domowe ziołowe masło. Ale często służy mi też za małą ozdobę (tak jak w tym wypadku). Na przyjęcia lub do domowego użytku polecam Wam też urocze sztućce Will z ciekawym wzorem. Na pewno już nie raz zauważyliście je na moich zdjęciach 😉 No cóż… uwielbiam je 😉 Wszystkie te piękne dodatki możecie znaleźć na stronie APS Glass & Bar Supply Warsaw.

A może przygotujecie domowe trufle z masarpone na Dzień Kobiet? To idealna okazja by sięgnąć po coś słodkiego 😉 Prawda?

Składniki:

  • 200 g białej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 7 łyżek wiórków kokosowych + do obtoczenia trufli
  • 1 łyżka rumu (lub  innego alkoholu np. likieru kokosowego)

Do obtoczenia trufli:

  • wiórki kokosowe i kakao

Przygotowanie:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy pamiętając, że ma być wciąż płynną.

Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy płynną białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i rum (lub inny alkohol). Mieszamy składniki.

Masę schładzamy około godziny w lodówce. Musi się z niej dać formować w dłoniach trufle (masa może się jeszcze lekko lepić).

Ze schłodzonej masy formuje w dłoniach kulki. Każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych lub kakao (opcjonalnie).

Gotowe trufle przechowujemy w lodówce. Im dłużej w niej postoją tym masa będzie bardziej zwarta, ale nie będzie twarda. Trufle z serka mascarpone są dość miękkie, ale po dobrym schłodzeniu doskonale utrzymują kształt.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz