Kawa ziarnista czy mielona?

Ulubiona filiżanka małej czarnej, latte macchiato, a może cappucino. Każdy ma ulubiony rodzaj kawy i związane z nią codzienne rytuały. Jednak by kawa spełniała swoją rolę i smakowało, to musimy zacząć od wybrania tej najlepszej. I tu pada odwieczne pytania – kawa ziarnista czy mielona? Dla jednym jest to wybór oczywisty, inni wciąż czekają na odpowiedź. Jak dobrze wybrać? Która kawa jest lepsza?

Czy warto wybrać kawę ziarnistą?

Kawa ziarnista ma wiele zalet. Związany jest z nią cały rytuał, który wielu kawoszy wręcz uwielbia. Mielenie ziaren, unoszący się po całym domu zapach kawy podczas mielenia, a potem degustacja świeżo zaparzonej kawy… Tak wiele osób może zaczynać każdy dzień. Jakość kawy ziarnistej może poznać nawet laik. Najlepsze rodzaje kaw ziarnistych już po otwarciu opakowania zachęcają swoim wyjątkowym zapachem. Te piękne, małe ziarenka kryją w sobie tyle smaku. Jeśli w opakowaniu znajdziemy całe lśniące ziarna, a unoszący się zapach wręcz będzie zachęcał do przygotowania ulubionego napoju, to od razu będziemy wiedzieć z jakim produktem mamy do czynienia. Ciężko to ocenić w przypadku kawy mielonej. Zmielona kawa najczęściej w ciągu kilku godzin od mielenia traci większość swoich naturalnych aromatów. Z kolei ziarna są najlepsze do trzech miesięcy po ich wypaleniu. 

Kawa a zdrowie

Świeżo przygotowania (zmielona) kawa ma jeszcze inne zalety. W przeciwieństwie do kawy mielonej, kawa ziarnista oferuje znacznie mocniejsze właściwości pobudzające i wzmacniające koncentrację. Kawa przygotowana ze świeżo zmielonych ziaren uwalnia też znacznie więcej cennych wartości odżywczych. Co to oznacza? Czy kawa jest zdrowa? Według niektórych badań kawa przynosi korzyści zdrowotne. Badacze uważają, że picie dobrej jakości kawy ma wpływ zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka wątroby, cukrzycy typu 2 i niewydolności serca.

Dlaczego tak wiele osób sięga po kawę mieloną?

W przeciwieństwie do swojej ziarnistej odpowiedniczki, kawa mielona jest znacznie prostsza i wygodniejsza w przyrządzeniu. Do jej zaparzenia wystarczy podstawowy czajnik, ekspres lub po prostu kubek i gorąca woda. Kawa mielona jest gotowa od razu do użycia. Doceniają to osoby, które nie celebrują chwili z kawy lecz piją ją by szybko odzyskać energię i wrócić do swoich obowiązków. Niestety jakości kaw mielonych nie da się ocenić gołym okiem. Tu musimy zaufać producentowi. Nigdy nie mamy pewności czy w zakupionym opakowaniu na pewno znajduje się 80% kawy Arabica czy jednak jest jej znacznie mniej.

Pochodzenie kawy, nuty smakowe i aromaty

Nie tylko rodzaj kawy (ziarnista czy mielona) ma znaczenie. Aby kupić dobrą kawę, która zadowoli nasze gusta należy należy sprawdzić je pochodzenie i wybrać odpowiednią nutę smakową. Ale przed tym trzeba udać się do dobrego sklepu. W takim miejscu jak Sklep z kawą Oldschool Coffee znajdziemy kawy na miarę swoich oczekiwań. Pamiętamy, że każda kawa jest inna. Dla przykładu kawy afrykańskie bywają delikatnie kwasowe poprzez obecne w nich nuty cytrusów. Pijąc kawy amerykańskie produkowane w Brazylii wyczuć można smak orzecha, karmelu, miodu czy czekolady. Z kolei kolumbijskie ziarna to więcej dojrzałych, pełnych smaku ziaren, które idealnie pasujących do przygotowania kawy z mlekiem.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz