Kopytka z batatów dla dzieci

Kopytka z batatów dla dzieci

Pierogi, pyzy, kopytka, kluski to dania, które uwielbia moja rodzina.

Kopytka to smaczna, delikatna propozycja dla amatorów klusek, dla poszukiwaczy nowych smaków, dla alergików, wreszcie dla dzieci, które cenią sobie wyjątkowy kolor kopytek.

Ich fajne kształty ro zasługa wspólnego poranka z dziećmi  ich aktywności w kuchni.

Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy na frytki z batatów, chipsy, humus z batatem, zupę z batatów, bataty pieczone.

To również kolejna inspiracja jak wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu.

 

 

 

 

PRZEPIS NA KOPYTKA Z BATATÓW DLA DZIECI

Składniki:

 

 

Jak zrobić kopytka z batatów dla dzieci:

  1. Najpierw ugotowane lub upieczone bataty studzimy.
  2. Następnie je obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do ziemniaków (można też zmiksować lub dobrze rozetrzeć widelcem).
  3. Potem do rozdrobionych batatów dodajemy pozostałe składniki tj jajko, sól, mąki.
  4. Zaraz potem mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto.
  5. Następnie ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Wycinamy kopytka za pomocą foremek do ciastek.
  6. Potem wrzucamy na osolony wrzątek, od momentu kiedy wypłyną gotujemy 2-3 minuty.
  7. Finalnie podajemy z masłem, albo tłuszczem ze skwarkami czy oprószone cynamonem.

 

Kopytka z batatów dla dzieci