Stamppot z jarmużem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Stamppot z jarmużem to danie z kuchni holenderskiej. Do jego zrobienia skusiła mnie przede wszystkim prostota wykonania i znajomi związani z Holandią, którzy opowiedzieli mi o tej potrawie.

Stamppot można łączyć z wieloma warzywami takimi jak: szpinakiem, marchewką, cebulą, jarmużem a nawet kiszoną kapustą! Wystarczy tylko wszystko ugotować, rozgnieść i danie jest gotowe. Popularnym dodatkiem jest musztarda, czy łączenie z mlekiem.

Stamppot można jeść jako danie główne oraz jako dodatek do obiadu. Osobiście przypomina mi to naszą polską fusię, mamałygę, prażochę czy pomałygę.
W Holandii to danie podobno podaje się często w towarzystwie kiełbasy wędzonej, w sumie to musi być bardzo smaczne połączenie.

Przygotować to danie można na dwa sposoby: gotując oddzielnie warzywa a później je razem ugnieść albo jak ja to zrobiłam w jednym garnku.

Jakie składniki są potrzebne by zrobić stamppot z jarmużem?

50 dkg ziemniaków
15 – 20 dkg jarmużu
1 mała cebula
3 – 4 dkg masła
sól, chilli w proszku

Jak zrobić stamppot z jarmużem?

  • ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i nastaw na gotowanie, dodaj sól, tyle ile dodajesz zazwyczaj do ich gotowania
  • z jarmużu usuń grube łodygi, dodaj liście do gotujących się ziemniaków (ok. 5 minut po ich zagotowaniu)
  • gotuj do miękkości i odcedź
  • na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, dodaj do garnka z ziemniakami i jarmużem
  • tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć wszystko na jednolitą masę, dopraw do smaku solą i chilli

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
wedelka
3 lat temu

Jadłam to danie kiedyś w Holandii z dodatkiem kiełbasy właśnie 🙂 Smaczne 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x