Biała kiełbasa z cebulą i piwem w sosie musztardowym

Zdecydowanej większości z was pieczona biała kiełbasa kojarzy się jedynie ze świętami Wielkanocnymi. Biała kiełbasa z dodatkiem chrzanu na pewno gości w tamten dzień na stole każdego z was. Wczoraj przygotowałam danie z białej kiełbasy jakie pomoże przygotowywać przez cały rok, na zwykły obiad oraz nawet na wykwitną kolację. Biała kiełbasa z cebulą i piwem bo o niej mowa jest przepysznym daniem oraz co ucieszy nie jedną z was, ponieważ jest bardzo prostym w przygotowaniu. Z całą pewnością smak białej kiełbasy z cebulą i piwem docenią nawet najbardziej wymagające osoby.

Choć do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, to wypatrzyłam nowy sklep mięsny i kupiłam białą kiełbasę, by sprawdzić jej jakość. Pomysł padł na przepis na białą kiełbasę z cebulą i piwem. Jest aromatyczna, delikatna w środku. Pysznie smakuje z dodatkiem buraków z chrzanem bądź samego chrzanu.

biała kiełbasa z cebulą w piwie

Biała kiełbasa z cebulą i piwem – Składniki

  • 4 surowe białe kiełbasy( zwróć uwagę na jakość białej kiełbasy, zdecydowanie odradzam oszczędności na tym składniku)
  • 2 spore cebule lub 4 małe
  • 125 ml jasnego piwa( najlepiej wybieraj piwo niepasteryzowane)
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Marynata do białej kiełbasy

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Biała kiełbasa z cebulą i piwem- Przygotowanie

Cebulę obierz, następnie pokrój ją w talarki, wrzuć na rozgrzaną patelnie i smaż ją przez kilka minut, aż się zeszkli, nie doprowadzaj do przypalenia się cebuli, ponieważ może to zepsuć smak całego dania. Zrobi się ona gorzka i twarda a ma być delikatna w smaku.

Przełóż cebulę na dno naczynia żaroodpornego.

Białą kiełbasę delikatnie ponakłuwaj, w tym celu możesz posłużyć się wykałaczką lub widelcem, nie nacinaj, ma być tylko lekko ponakłuwana.

Następnie białą kiełbasę ułóż w naczyniu żaroodpornym na cebuli. Kiełbasę wraz z cebulą zalej całym odmierzonym jasnym piwem.

Przygotuj marynatę do białej kiełbasy. Do niewielkiej miseczki wlej 3 łyżki oleju, jedną łyżkę musztardy, sól, pieprz oraz majeranek do smaku, następnie wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj.

Za pomocą pędzelka dokładnie posmaruj białą kiełbasę przygotowaną wcześniej marynatą.

Włóż naczynie żaroodporne do rozgrzanego wcześniej piekarnika i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 60 minut. Podczas pieczenia co jakiś czas polewaj kiełbasę sosem powstałym podczas pieczenia.

Kiełbasa będzie idealnie upieczona w momencie kiedy delikatnie się przyrumieni.

Białą kiełbasę z cebulą i piwem możesz podawać ze świeżym pieczywem lub z dodatkiem puree ziemniaczanego,

Smacznego!

Biała kiełbasa przepis

Biała kiełbasa to jeden z popularniejszych przepisów na Wielkanoc, jednak można ją przyrządzać cały rok, np. w postaci żurku. Innym z popularnych dań na Wielkanoc jest np. pasta jajeczna, przepis na nią jak i również na pastę z makrelą znajdziesz na stronie w zakładce Przepisy Biała kiełbasa z cebulą i piwem jest aromatyczna, delikatna w środku, dzięki marynacie pysznie smakuje musztardą i majerankiem. U mnie HIT.