Menu Zamknij

Zasmażana kapusta kiszona

Zasmażana kiszona kapusta z boczkiem wędzonym to jeden z moich i nie tylko dodatków obiadowych. Pasuje ona do wszystkich dań mięsnych, zarówno pieczonych, jak i duszonych. Natomiast dla wielbicieli golonek jest ona wręcz niezastąpionym dodatkiem. Zasmażana kapusta kiszona smakuje też z daniami rybnymi, a ja podaję ją również z szarymi kluskami. Z racji tego, że mam własną kiszoną kapustę to do tego przepisu sięgam bardzo często, a w szczególności w okresie zimowym. Dzięki temu wiem też, że nie jest ona zbyt kwaśna, dlatego przed gotowaniem nie wypłukuję jej dodatkowo w wodzie. Jednak jeżeli zdarza wam się kupić kapustę zbyt kwaśną to przed gotowaniem należy zalać ją zimną wodą i wypłukać. Gotową zasmażaną kapustę kiszoną można jeszcze doprawić niewielką ilością cukru. Zazwyczaj kiszoną kapustę zasmażaną przygotowuję z boczkiem wędzonym, ale czasami zdarza mi się, że nie mam go w lodówce, wówczas zasmażkę robię na smalcu (około 2 łyżki smalcu roztapiam na patelni, dodaję łyżkę mąki pszennej, całość mieszam, chwilę podsmażam do lekkiego zrumienienia i dalej postępuję tak jak w przepisie).

Zasmażana kapusta kiszona

Składniki na Zasmażaną kapustę kiszoną:

  • około 700 g kiszonej kapusty (może być z marchewką)
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 i 1/2 szklanki wrzątku
Zasmażana kapusta kiszona

Przygotowanie Zasmażanej kapusty kiszonej:

  1. Kapustę posiekać, aby była krótsza i lepiej nam się mieszało w garnku. Przełożyć do garnka. Zalać wrzątkiem (1 i 1/2 szklanki). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Garnek wstawić na gaz i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie kilka razy przemieszać.
  2. Boczek pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię. Patelnię wstawić na gaz i smażyć do wytopienia tłuszczu. Skwarki przełożyć do gotującej się kapusty, a do pozostałego na patelni tłuszczu dodać łyżkę mąki pszennej (gdyby boczek był bardzo chudy to na patelnię dodać łyżkę smalcu lub oleju rzepakowego). Całość wymieszać i chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Na patelnię z zasmażką dodać 2-3 łyżki wody z gotującej się kapusty. Wymieszać i całość przelać do garnka z kapustą.
  3. Kapustę wymieszać, doprawić pieprzem i gotować jeszcze 2-3 minuty.
  4. Zasmażaną kapustę kiszoną podawać z szarymi kluskami, daniami rybnymi lub mięsnymi.
Zasmażana kapusta kiszona
Opublikowany wObiad, Surówki

2 Komentarze

  1. Anna

    Dzisiaj mam przyjemność degustować kolejne 4 przepisy na śledzie. Tzn jeden sprawdzony – śledzie francuskie (dodaje groszek), kolejny, b. ciekawy smak – różowe śledzie skandynawskie. Śledzie po żydowsku-pychota i śledzie z pieczarkami. Te ostatnie najmniej podchodzą bo czuc tylko pieczarki – ale to dobre przełamanie smaku gdy podaje się kilka rodzajów śledzi. Dziękuję za ten obfity zestaw b. dobrych przepisów na śledzie i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *