Kakaowe kulki mocy

czekoladowe-kulki-na-taleru
 

Czy są tu wielbiciele słodkości? Wiem, że zdecydowanie tak 💓. I dlatego dziś przychodzę do Was z małym co nieco do kawy. Kakaowe kulki mocy to bardzo prosty i zarazem zdrowy deser czy przekąska. Zostały zrobione na bazie daktyli, nie zawierają cukru, ani innych słodzików. daktylowe kulki można obtoczyć w sezamie, wiórkach kokosowych, mielonych orzechach lub w kakao. Tutaj ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia. Kulki mocy będą idealnie pasowały do filiżanki mocnej i dobrej kawy.


Kakaowe kulki mocy
 

Do przygotowania kawy użyłam kawiarki Bialetti. Uważam, że to niezbędny kuchenny sprzęt każdego kawosza, a ja się do takich właśnie zaliczam. To stalowa ciśnieniowa kawiarka, czyli włoska klasyka gatunku. Włoska firma w 1933 roku wyprodukowała pierwszą kawiarkę o nazwie Moka. Od tamtej pory ciśnieniowe zaparzacze marki Bialetti stały się hitem panującym w kuchniach wszystkich miłośników kawy nieprzerwanie po dziś dzień. Za jej pomocą przyrządzimy klasyczne, mocne espresso, a także bazę do kawy z mlekiem, cappuccino, caffe latte lub americano.

Prosta budowa i solidne wykonanie sprawiają, że sprawdzi się w każdym domu i posłuży przez długie lata. Zasada działania i nieskomplikowana obsługa gwarantują nam, że każdy bez problemu poradzi sobie z zaparzeniem idealnej kawy.  Istotne jest też to, że kawiarka działa na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym także na indukcyjnej. Ja właśnie taką posiadam. Dzięki swojemu uniwersalnemu zastosowaniu kawiarkę można używać na kuchence gazowej, elektrycznej, ceramicznej oraz, tak jak już napisałam, na indukcyjnej.

A poza tym wszystkim, dzięki swojemu eleganckiemu designowi stawowi także piękną dekoracje naszej kuchni, czyli mamy dwa w jednym - przyjemne  z pożytecznym. Ja bardzo doceniam takie detale.

Pod tym linkiem znajdziecie także inne rodzaje kawiarek Bialetti.





Kakaowe kulki mocy

Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 1 szklanka daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 szklanka mielonych włoskich orzechów
  • czubata łyżeczka kakao

Do obtaczania:

  • sezam
  • wiórki kokosowe
  • kakao
  • zmielone orzechy

 

 

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 2 godziny. Odcedzamy, zachowując 2-3 łyżki płynu. Daktyle, masło orzechowe i kakao blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt gęsta, dodajemy nieco płynu z daktyli. Na koniec dodajemy mielone orzechy i ponownie blendujemy.

Gotową masę chowamy na 60 minut do lodówki. Następnie zwilżonymi olejem dłońmi formujemy kulki o wielkości włoskiego orzecha. Każda kulkę dokładnie obtaczamy w wybranej posypce.

Kulki chowamy do lodówki, najlepiej smakują następnego dnia.



Kawiarkę Bialetti kupicie w sklepie on line https://www.garneczki.pl/

 

 

 


Komentarze