piątek, 19 lutego 2021

Makaronowe muszle zapiekane ze szpinakiem i ricottą

Wiosna się zbliża więc jak zwykle u mnie czyszczenie zamrażaki z zapasów szpinaku.  Akurat miałam do wykorzystania muszle makaronowe więc szpinak został wykorzystany jako farsz razem z ricottą. Całość zapiekłam w sosie pomidorowym pod pierzynką z cheddara. Porcja jest duża zapiekałam w dwóch naczyniach. Polecam także muszelki zapiekane pod beszamelem


składniki:

250 g muszli makaronowych
500 g ricotty
800 g szpinaku, u mnie mrożony grubo siekany z własnych zapasów
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła do smażenia
700 ml gęstego przecieru pomidorowego
ser cheddar do posypania
masło do posmarowania formy

Makaronowe muszle ugotować al'dente. Osączyć i wystudzić. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić zamrożony szpinak i smażyć aż odparuje całą wodę. Pod koniec doprawić solą i pieprzem, gałką oraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak przestudzić i dodać ricottę. Dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze solą i pieprzem jeśli potrzeba. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wlać przecier. Przecieru już niczym nie doprawiałam bo to mój domowy więc jest idealny w smaku. Makaronowe muszle nadziać szpinakowym farszem i układać jedna przy drugiej na przecierze pomidorowym. Na wierzchu posypać drobno startym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180/190 C i zapiekać ok 30 minut. Po wystawieniu z piekarnika gorącą zapiekankę posypać jeszcze niewielką ilością startego cheddara. 

Polecam też:
Muszle z mięsem mielonym
Muszle z ricottą i suszonymi pomidorami




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz