Jak gotować brokuły?

0 0
Jak gotować brokuły?

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Brokuł: 500g
Woda: 3 litry
Cukier: 1 łyżeczka
Sól: 1 łyżeczka

Zobacz jak w prosty sposób ugotować brokuł, żeby smakował wyśmienicie!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Jak gotować brokuły?

Mój ulubiony dodatek do obiadu? Soczyście zielone i jędrne różyczki brokułów. Kiedyś za nimi nie przepadałem, ale jak tylko nauczyłem się jak ugotować brokuły, żeby były zielone i smaczne, to je POKOCHAŁEM! Jeżeli chorujesz na chorobą Hashimoto, to nie musisz się obawiać brokułów. Jeżeli szukasz pomocy przy ułożeniu diety to Katarzyna Brzozowska, dietetyk Hashimoto pomoże ułożyć Ci odpowiednią dietę.

Do czego można użyć brokułów?

Gotowane brokuły będą świetnym dodatkiem do obiadu, ale można z nich również stworzyć osobne danie. Bardzo często przygotowuję sobie makaron z brokułami, podany z kremowym sosem na bazie orzechów nerkowca. Świetne są również placki z brokułów, sałatka z brokułem po azjatycku, czy sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem, skąpana w majonezowo-jogurtowym sosie.

Co zrobić z łodygą brokuła?

Nie musisz jej wyrzucać! Wystarczy drobno ją pokroić i możesz przygotować np. stir-fry z łodygą brokuła.

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Brokuł: 500g
Woda: 3 litry
Cukier: 1 łyżeczka
Sól: 1 łyżeczka

Wykonanie

1
Gotowe

Brokuł podziel na różyczki i przepłucz wodą.

2
Gotowe

W garnku zagotuj wodę, wsyp cukier oraz sól i dorzuć różyczki brokuła. Gotuj na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na kolejne 3 minuty.

3
Gotowe

Brokuł odcedź, przelej lodowatą wodą (jest to istotne, żeby nie stracił koloru) i użyj do ulubionej sałatki lub zajadaj do obiadu. Teraz już wiesz jak ugotować brokuł!

Konrad Budzyk

Koktajl z płatkami owsianymi
previous
Zdrowy koktajl z płatkami owsianymi na śniadanie
Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem
next
Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem
Koktajl z płatkami owsianymi
previous
Zdrowy koktajl z płatkami owsianymi na śniadanie
Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem
next
Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina

Często zdarza mi się je rozgotować 😀 Teraz już będę wiedziałą jak go gotować

Arek

Nie lubię słodkich potraw, ta łyżeczka cukru jest odczuwalna?

Konrad Budzyk

Nie jest 🙂

Robert

Super. Cukier nie jest wyczuwalny i brokuł nie rozgotowany. Udało mi się 😊

Konrad Budzyk

Super! 🙂

Maria

Najlepszy przepis. Od kiedy gotuję tak jak poleciłeś, brokuł jest zieloniutki i pyszny. Dziękuję!!!

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło 🙂

Sylwia

A czy konieczny jest cukier, chętnie bym dała jego zamiennik na zdrowszy

Oliwia

Ja daje trochę cytrynki i jest piękny!

Elizka

Tylko nie dodawać do gotowania brokułów soku z cytryny,jak proponuje jeden z autorów przepisow w Google. Warzywo staje się twarde i traci kolor, wbrew pozorom, że cytryna podkreśli kolor. Sprawdziłam i ostrzegam.

10
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x