Ciasto z masą krówkową i bananem

 


Dzień dobry :-) Piąteczek już mamy, fajnie bo weekend przed nami. Ja mam dla Was przepis na pyszne ciasto z masą krówkową, bananem i dżemem z czarnej porzeczki. Proste i szybkie w przygotowaniu, smakuje rewelacyjnie. Idealne do kawy :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)

Blaszka 23X33 cm

Składniki ciasto:
  • 7 jajek L
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 140 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki masa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 g masy krówkowej

Dodatkowo:
  • 1 opakowanie ciemnych ciasteczek typu petitki
  • 4 większe banany
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • sok z cytryny

Polewa:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka masła

Ciasto:
1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je z dodatkiem soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy aż masa zrobi się sztywna i błyszcząca.
2. Teraz dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując tylko już na zmniejszonych obrotach. 
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy w trze partiach do masy i albo mieszamy drewnianą łyżką, albo na najniższych obrotach miksera.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, górę wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut do tzw. "suchego patyczka".
5. Po upieczeniu ciasto zrzucamy na blat z wysokości około 30 cm i odstawiamy do wystudzenia. Jak ciasto będzie przestudzone, to przekrawamy go na pół.

Masa:
1. Do misy miksera dajemy serek mascarpone i śmietankę. Ubijamy na puszystą masę. Pamiętajmy, żeby nie robić tego za długo, bo może nam się zwarzyć.
2. Do ubitej masy dodajemy masę krówkową i miksujemy do połączenia się składników.

Banany kroimy w grubsze plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. 

Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem śmietanki i masła. 

Na pierwszy blat ciasta wykładamy troszkę masy krówkowej (nie dużo, tak, żeby banany nam się trzymały) na niej układamy banany (bez odstępów), następnie wykładamy połowę masy, która nam została, Następnie układamy ciasteczka typu petitki, na nich rozkładamy dżem z czarnej porzeczki. Na dżem dajemy pozostałą masę i przykrywamy całość drugim blatem. Na wierch dajemy polewę. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki. 





19 komentarzy:

  1. Takie przekładańce są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zawsze wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczne ciasto, fantastyczny blog, fantastyczna "Babeczka" :-)
    pozdrawiam kokosowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. This cake look very delicious.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2021/02/the-unrivaled-skincare-products-that.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż ślinka leci! Ja niestety nie mam talentu do pieczenia ciast :/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Naprawdę masz rękę do wypieków :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Proszę o podanie wymiarów blachy do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger