Udziec indyka pieczony w pieczarkach i sosie śmietanowym

 

Udziec indyka pieczony w pieczarkach i sosie śmietanowym

Mięso z udźca indyka jest delikatne i pyszne w smaku

Co potrzeba:

  • 500-600 g udźca z indyka bez kości,
  • 800 g pieczarek,
  • 200 g śmietanki 30%,
  • 1/3 kostki masła (kostka ma 200 g),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Oregano,
  • Czosnek granulowany

Wykonanie:

Pieczarki obieramy ze skóry, płuczemy pod bieżącą wodą na sitku, zostawiamy do osączenia. Jeśli pieczarki są duże, kroimy na pół, jeśli mniejsze, zostawiamy w całości. Udziec przyprawiamy obficie solą, pieprzem, oregano i czosnkiem granulowanym, przekrajamy na dwie części, obsmażamy na 2 łyżkach oleju z każdej strony na patelni nadającej się do piekarnika, przekładamy na talerz. Na patelnię po smażeniu mięsa dajemy masło, rozgrzewamy, przekładamy pieczarki, smażymy na dużym płomieniu, co jakiś czas mieszając, aż powstały płyn odparuje. Powinien być widoczny tłuszcz bez płynu. Pod koniec smażenia dajemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli. Do usmażonych pieczarek przekładamy z powrotem mięso, wlewamy śmietankę, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C, pieczemy 55-65 minut na termoobiegu, aż mięso będzie miękkie.

Smacznego :))

indyk, pieczarki, śmietanka 30%, masło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1