Kotlety mielone z piersi kaczki - delikatnePiersi z kaczki to część wręcz wykwintna – mało kto zdecydowałby się je zmielić. A jednak! Kotlety mielone przygotowane z kaczych piersi są wyjątkowo soczyste i delikatne. To zasługa kaczego smalcu zawartego w skórze. Robimy je w zasadzie identycznie jak tradycyjne mielone, mała zmiana – a smak pyszny. Szczególnie polecam osobom niejedzącym wieprzowiny – są zdecydowanie lepsze niż na przykład wołowe.

Kotlety mielone z piersi kaczki:

  • 3 pojedyncze piersi z kaczki ze skórą (łącznie 500-600g)
  • 1 duża cebula
  • 1 świeża lub lekko czerstwa bułka pszenna (np.: kajzerka, sznytka)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • świeżo mielony pieprz
  • mleko do namoczenia bułki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Bułkę namaczamy w mleku, a gdy cała nasiąknie – lekko odciskamy. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Piersi z kaczki myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze części razem ze skórą. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach, razem z surową cebulą i namoczoną bułką. Do masy dodajemy jajko, majeranek oraz ok. 1 łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Zagniatamy na jednolitą masę – powinna być dość luźna. Masę dzielimy na kotlety (6-8) i obtaczamy w bułce tartej – nadajemy im owalny kształt i lekko spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy 1 cm warstwę oleju i smażymy kotlety z obu stron do czasu, aż kotlety uzyskają ciemnobrązowy kolor.

Kotlety mielone z piersi kaczki - soczyste

Kotlety mielone z piersi kaczki - najlepszy przepis

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!