Paluszki drożdżowe ( pikantne)

Cześć! Dziś wyjątkowo nie będzie na słodko a na ostro:) Wróciłam do przepisów ze starego wydania Kuchni Polskiej i przepadłam ; ) Znalazłam fajny, prosty i jakże smaczny przepis na popularne paluszki grissini, tyle że w wersji polskiej . Pikantne, chrupkie, ale nie twarde- znakomity dodatek do dipów i zup. Polecam!

Składniki na ciasto:

250 g maki pszennej

15 – 20 g drożdży świeżych (  max: 1/5 kostki)

5 g cukru ( mała łyżeczka)

1 żółtko

½ szklanki mleka

40 g roztopionego masła

1 białko do posmarowania paluszków

przyprawy do smaku: sól gruboziarnista, chilli, zioła prowansalskie, czosnek w proszku

Mąkę wsypujemy do sporej miski. W osobnym naczyniu rozcieramy drożdże z cukrem, następnie wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy ok. 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 5 minut do ciepła. 

 

Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy żółtko i roztopione masło.

 

Zarabiamy ciasto ( ma odstawać od ręki , ale nie być rzadkie). Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.

 

Wyjmujemy na stolnice lekko posypaną mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy wałeczki o średnicy ok. 0,8 cm i tniemy na długość ok. 8 cm.


Wykładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia( nie za gęsto, żeby się nie pozrastały). Smarujemy białkiem i posypujemy przyprawami.



Pieczemy do uzyskania złotego koloru ( ok. 15-20 minut w temp. 180-190 stopni). Podczas pieczenie można co jakiś czas potrząsać blachą( oczywiście w rękawicach kuchennych : ) , żeby zrumieniły się ładnie ze wszystkich stron). Z podanych proporcji wychodzi ok. 36 sztuk.

 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Takkkk💞 wychodzą przepyszne, chrupiące, smaczne😘😘

    OdpowiedzUsuń