hummus z karmelizowanym porem

Hummus z karmelizowanym porem

Hummus to potrawa na bazie ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu.

Jest świetnym smarowidłem do pieczywa w tym do chlebków pita, można go tez potraktować jako dip.

Bardzo lubię hummus i lubię wzbogacać go o nowe składniki eksperymentując z jego smakiem.

Na blogu znajdziecie przepisy na Hummus z bobu, hummus curry, hummus z pieczonym batatem, hummus ze szpinakiem, hummus ziołowy, hummus z burakiem, hummus z dyni.

Zapraszam Was dziś do wypróbowania przepisu porem karmelizowanym.

 

Zobaczcie też przydatne wpisy:

Jak ugotować ciecierzycę

Jak zawsze mieć w kuchni gotową ciecierzycę

Przepisy na pasty do chleba

Nieoczywiste rzeczy, które można mrozić

 

 

PRZEPIS NA HUMMUS Z KARMELIZOWANYM POREM

Składniki:

  • 1 szkl ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  • 100g pora
  • olej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • sól
  • 2 łyżki oleju o delikatnym smaku np. z pestek winogron
  • zimna woda

 

 

Jak zrobić na humus z karmelizowanym porem:

  1. Najpierw pora myjemy, siekamy drobno i podsmażamy na oleju na złoty kolor (nie dopuszczamy by się zbrązowił czy przypalił.
  2. Następnie ciecierzycę odsączamy z zalewy.
  3. Potem do blendera wkładamy ugotowaną ciecierzycę, dodajemy tahini, przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, olej, sok wyciśnięty z cytryny i miksujemy na gładką masę. W czasie miksowania dodajemy kilka łyżek zimnej wody by uzyskać ulubioną gęstość humusu.
  4. Potem  hummus mieszamy z karmelizowanym porem.

 

hummus z karmelizowanym porem