Bez wyrabiania i zagniatania, najprostsza na świecie szarlotka sypana :)
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Powstały sok z jabłek odsączamy. Suche składniki mieszamy ze sobą i dzielimy na trzy równe części. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy jedną część suchych składników, na to przekładamy połowę startych jabłek, następnie druga część suchych składników, reszta jabłek oraz ostatnia część suchych składników. Na wierzchu układamy cienko pokrojone w plasterki zimne masło. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 C.
Komentarze
Prześlij komentarz