Szarlotka sypana

  Bez wyrabiania i zagniatania, najprostsza na świecie szarlotka sypana :)

Składniki:

- 1 kg jabłek

- 200 g masła

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki krupczatki

- 1 szklanka kaszy manny

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Powstały sok z jabłek odsączamy. Suche składniki mieszamy ze sobą i dzielimy na trzy równe części. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy jedną część suchych składników, na to przekładamy połowę startych jabłek, następnie druga część suchych składników, reszta jabłek oraz ostatnia część suchych składników. Na wierzchu układamy cienko pokrojone w plasterki zimne masło. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 C. 






Komentarze